Dan smijeha crvenih nosova klaunovadoktora

15:01 / 05.05.2022.

Autor: Dobro jutro Hrvatska/I.B./HRT

Crveni nosovi

Crveni nosovi

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Svake godine na današnji dan, 5. svibnja, prigodno se obilježava „Dan smijeha crvenih nosova klaunovadoktora,“ pa su tim povodom klaunovidoktori odlučili razveseliti korisnike u zagrebačkom domu za starije u Vukovarskoj ulici.

- Nastojimo smijehom probuditi nadu, kaže doktorica Cmok, odnosno glumica Ivana, članica "Crvenih noseva".

U popodnevnim satima, dodaje, na glavnom zagrebačkom trgu okupit će se klaunovi iz cijele Hrvatske zajedno sa stručnim osobljem i korisnicima institucija koje posjećuju, te donatorima koji im pomažu da donesu smijeh tamo gdje je najpotrebnije. Smijeh je, napominje Ivana, vrlo potreban, posebice u današnje doba. 

- Trebamo se smijati svaki dan, jer dan bez smijeha je izgubljen dan, kaže.

Njezin kolega, doktor "Nađimir Dobrić" iza kojeg stoji glumac Darko Pejković, već sedam godina uveseljava građane.

-Meni ovo znači više od onoga što njima znači. Meni ovo znači život, kada možemo njih uveseliti, kada možemo ispričati neki vic i otpjevati pjesmu, kaže.

Socijalna radnica Anica Svalina hvali klaunove koji već sedam godina vjerno posjećuju korisnike u Vukovarskoj.

- Nažalost u pandemiji je bilo kako je bilo, ali polako otvaramo vrata. Oni donose pozitivnu energiju, smijeh, korisnici ih iščekuju i radujemo se uvijek, kaže Svalina.

Njima se veseli i korisnik Jerko Popović, koji kaže kako im klaunovi donose razonodu i veselje, upravo ono što treba starijim ljudima poput njega. 

- Treba nam malo smijeha, veselja i šale, ističe.

- Smijte se, smijeh oslobađa, pomaže i budi nadu, poručila je Ivana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!