15:40 / 21.01.2021.

Autor: I.Z./HRT

Danas obilježavamo Međunarodni dan zagrljaja

-

-

Foto: - / -

Pokret je danas prisutan u svim dijelovima svijeta i može mu se priključiti tko god želi.
Danas obilježavamo Međunarodni dan zagrljaja. Dan je to namijenjen iskazivanju ljubavi voljenima i uživanju svim blagodatima tog jednostavnog čina. A činjenica kako smo veliki dio protekle godine proveli socijalno distancirani znači kako nam je fizička bliskost itekako potrebna.

Istraživanja su pokazala da je dodir vrlo važan u terapeutske svrhe, te da ima utjecaj na ponašanje, a istovremeno smanjuje stres. Zagrljaj gradi i povjerenje i jača odnos koji imamo s osobom koju grlimo. Poboljšava imunitet i ublažava bol.

Pokret  Free Hugs nastao je 2004. godine u Australiji kada je usamljeni Juan Mann uzeo list papira i na njega napisao - besplatno grlim. Ostalo je povijest. Pokret je danas prisutan u svim dijelovima svijeta i može mu se priključiti tko god želi. Potrebno je samo uzeti komad papira i na njega napisati - Free Hugs  ili besplatni zagrljaji, izaći na ulice i početi grliti.

Aleksandra Ivanković prva je u Hrvatskoj počela dijeliti besplatne zagrljaje. Sa svojom kćeri i prijateljima, jedanput mjesečno izlazi na ulice i besplatno grli. Pošto vrijeme pandemije zaraze koronavirusom i dalje traje, te moramo držati razmak najmanje od 1.5 metar, pogledajte u videu iz arhive HRT-a kako smo se grlili 2008. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!