10:52 / 02.04.2020.

Autor: Dobro jutro Hrvatska/I.Z./V.M./HRT

Dance liječi hrvatska infektologinja

-

-

Foto: - / -

Pandemija novog koronavirusa promijenila je svakodnevicu građana diljem svijeta. Kako se s virusom nosi Danska, doznali smo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska od doktorice Miljene Copois koja živi i radi u Kopenhagenu.
Pandemija novog koronavirusa promijenila je svakodnevicu građana diljem svijeta. Kako se s virusom nosi Danska, doznali smo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska od doktorice Miljene Copois koja živi i radi u Kopenhagenu.

Doktorica Miljena Copois radi kao infektologinja na odjelu zaraznih bolesti u jednoj bolnici u kopenhagenskoj regiji.

- Mjere zaštite i sigurnosti nisu tako jake kao u Hrvatskoj, tako da mi djeluje da smo u Danskoj malo ležerniji. I tu skoro sve zatvoreno, ali mi se čini da ipak radi nešto više dućana. Primjerice, dućani za bicikle su otvoreni jer je to ipak glavno prijevozno sredstvo u Danskoj, kaže doktorica Copois.

Istaknula je da su otvoreni i parkovi, ali ne dječji, nego primjerice šume za šetanje. Javni prijevoz vozi, ali je smanjen broj regionalnih vlakova, što je za našu sugovornicu stanoviti problem jer njima putuje na posao, pa se lako nađe u gužvi.

Naglasila je da je bolnici u kopenhaškoj regiji u kojoj radi primila pacijenta s koronavirusom još prije mjesec dana.

Kaže da broj zaraženih raste, ali da je dosta mirno, smanjen je broj pacijenata koji nisu hitni, a bolnica je poluprazna, što olakšava posao. Dodala je da nije dramatično.

- U našoj bolnici imamo 4 respiratora, a 8 osoba leži u intenzivnojm no nisu svi na respiratoru. 40 ih leži u bolnici, a u Danskoj ima oko 3000 potvrđenih slučajeva, a 90 mrtvih, istaknula je.

Danska je odmah pri uvođenju zaštitnih mjera najavila da će platiti 75 posto plaće radnicima u privatnom sektoru čija su radna mjesta ugrožena ovom krizom. Premijerka Danske Mette Frederiksen najavila je da bi ako broj zaraženih ostane stabilan, do normalizacije moglo doći nakon Uskrsa.

- Moram reći da ima jako puno firmi koje su pod stečajem, nije nikome ugodno, nije nikome lagodno, dira se u danske penzije, vidjet ćemo što će biti, kazala je.

Danska premijerka je rekla da će početi "popuštati" mjere ako će se moći držati pod kontrolom situacija s koronavirusom i neće biti rasta novooboljelih.

Kazala je da nije epidemiolog te se ne bi upuštala u neke stručne odluke, ali misli da je u redu što su ljudi u karanteni, te da se treba potruditi da ne bude kolapsa zdravstvenog sustava kakav se se dešava u Italiji i Francuskoj.

Doktorica Coiois je pohvalila Hrvatsku i hrvatske liječnike u borbi s koronavirusom.

Pogledajte razgovor s Miljenom Copois koja se u emisiju Dobro jutro, Hrvatska javila video pozivom:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!