Odjel dječje neurologije u Vinogradskoj otvorio vrata

14.04.2023.

12:20

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/HRT/A.S.

KBC Sestre milosrdnice

KBC Sestre milosrdnice

Foto: Dnevnik / HRT

Prvi put na Odjelu dječje neurologije KBC-a Sestre milosrdnice održavaju se dani otvorenih vrata. Tematskim predavanjima žele odgovoriti na brojna pitanja roditelja, ali i približiti se djeci. Godišnje se ondje liječi više od 3 i pol tisuće djece koja najčešće pate od neuro-razvojnih poremećaja, epilepsije i glavobolje. 

Nakon što je njihov desetomjesečni sin naglo dobio visoku temperaturu nakratko je izgubio svijest. Roditelji Nikola i Stela nisu znali kako postupiti. Ubrzo su bili u hitnoj ambulanti pedijatrijske neurologije.   

- Moje prvo pitanje je bilo može li mi dijete umrijeti, to je kad par minuta držite polumrtvo dijete na rukama - to vam je šok, rekla je Stela Mihok. 

Kao preventivu na odjelu dječje neurologije odlučili su otvoriti svoja vrata roditeljima i svima koji rade s djecom. 

- Da oni dođu ovdje, da postave konkretna pitanja da mi njih konkretno odgovorimo i da nema nedoumica, da čitaju preko interneta i razmišljaju što bi moglo biti što je ili da sami smisle neku dijagnozu koja uopće ne stoji, kazala je dr.med. Monika Kukuruzović. 

Dnevno pregledaju i do 15 pacijenata

U KBC-u Sestre milosrdnice rade tri neuropedijatrice, a dnevno pregledaju oko 15 pacijenata.

- Najčešće nam se roditelji javljaju s djecom kašnjenjem u neuromotornom razvoju zatim poteškoće govora i komunikacije, poteškoće učenja, ponašanja, socijalne interakcije i zatim glavoboljom i epilepsijom, objasnila je dr.med. Iva Šeparović.

Neuropedijatrice žele razgovarati s roditeljima, a dobrodošla su sva pitanja pa i ona najjednostavnija. Primjerice što učiniti kada dijete boli glava?

- I roditeljima isto pokazati da smo mi prijatelji djece jer oni isto dolaze u strahu sa svojom djecom tu je onaj negativan trend da se djeca plaše liječnika, mi nismo tako strašni pa možemo im i pristupiti na prijateljski način, kazala je Kukuruzović. 

Odjel svoja će vrata ponovno otvoriti 16. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!