18:43 / 12.10.2020.

Autor: Kod nas doma/P.F./HRT

Danijelov put izlječenja od alkohola

-

-

Foto: - / -

Matematičar koji poslednjih desetak godina radi kao direktor raznih IT kompanija liječeni je alkoholičar koji je svoj put patnje odlučio podijeliti sa svima.
- Ja se ujutro budim. U tom času, organizam je već probavio dosta veliku količinu alkohola. Mene brige brinu, more, pritišću, stvaraju mi stres. Uzimam čašu, uzimam relativno veliku količinu alkohola, pijem je na prazan želudac da bi doslovno unutar 30 sekundi počelo djelovati. Moj svijet počinje dobivati svoje konture, svoje oblike i počinjem se tek nakon konzumacije alkohola osjećati normalno, opisao je Danijel kako je godinama počinjao svaki dan svoga života.

➡️ U Hrvatskoj 33 posto petnaestogodišnjaka pije alkohol

Matematičar koji posljednjih desetak godina radi kao direktor raznih IT kompanija liječeni je alkoholičar koji je svoj put patnje odlučio podijeliti sa svima kako bi upozorio na razornu moć koju alkohol ima nad pojedincem. Počeo je piti kako bi ublažio stres nakon posla.

- U periodu kad sam već bio kronični alkoholičar bio sam direktor tvrtke. To je znalo biti u granicama da ja doslovno odlazim u drugi grad na sastanak, obavljam ga, ostajem tamo po tri-četiri dana, spavam u hotelu za kojega danas ne mogu uopće reći kako se zove, ne sjećam se kako izgleda, jedino što znam je tvrtka u kojoj sam bio. Ne mogu prepoznati ljude, ne mogu se sjetiti razgovora i samo zahvaljujući bilješkama posao je bio odrađen. Znači ja sam se vratio u firmu s bilješkama, na osnovu toga napravili smo nekakvu dokumentaciju, nekakvu ponudu, zatvorili posao. Ja se tih 4-5 dana u svojem životu uopće ne sjećam. Alkoholičari su u stanju odbaciti od sebe i prijatelje i obitelj i društvo radi osjećaja ugode koju alkohol u njima lažno stvara. Ta ugoda traje dokle god alkohol ima funkcionalno djelovanje unutar organizma. Čim ono prestane, organizam traži dodatni alkohol i dodatni alkohol i dodatni alkohol i dodatni alkohol. Čovjek doslovno postaje alkoholičar. Nitko od njih nije postao svjesno alkoholičar ili jer je želio da postane alkoholičar. Nisam ja namjerno postao alkoholičar, meni se to desilo i potpuno sam siguran da se svima njima desilo. Takav svijet je u stvari vrlo ugodan. Čovjek se normalno osjeća, nema nekog stresa, teško ga je izbaciti iz takta... Ugodan je osjećaj, osjećaj je stvarno ugodan, iako je potpuno neprirodan i svjestan sam bio da je neprirodan, da je zastrašujući i da me vodi direktno u smrt, rekao je Danijel.


Godinama je uspješno skrivao činjenicu da je alkoholičar.

- Računam da sam dnevno popio dvije boce žestokog pića, uglavnom sam bio baziran samo na jednu vrstu pića koja je bila specifična po tome da ne zaudara, ne smrdi i slično, uglavnom sam pio viski, rekao je.

Prijelomni trenutak bio je kada je svekrva na ljetovanju otkrila kako nestaju velike količine alkohola iz kućanstva. Dogovorili su se bez znanja supruge, koja je bila u drugom stanju, da krene na liječenje.

- Išao sam po nju na aerodrom i rekao sam joj putem "čuj, ja sam se počeo liječiti od alkohola". Ona je stvarno bila u šoku kad sam joj rekao. Kad sam rekao roditeljima da se liječim od alkohola, bili su u šoku. Kad sam rekao svojem nadređenom, znači jednom od većih vlasnika firme - on je bio u šoku. Apstinencijska kriza, fizička, je izgledala tako da sam ja doslovno morao spavati na parketu jer sam se toliko znojio da sam svakih sat vremena se dizao i presvlačio jer se iz odjeće koju sam imao na sebi doslovno moglo cijediti. Nakon desetak dana, kad sam bio na terapiji, shvatio sam koliko mi glava puno bolje radi i koliko stvari puno ljepše percipiram kad sam trijezan. I to je bio jedan od motiva koji me tjerao "nemoj piti, nemoj piti, nemoj piti".


U tamnim trenucima njegovog povratka u život podršku mu je davao prijatelj Božo, ali i glazba.

- Pokušali smo zajedno sjediti i slušati glazbu da ga dovedem na jedan, ja bih rekao, svjetliji ton, na jednu vedriju temu, pošto je bio dosta tužan ili samozatvoren, pa smo kroz glazbu pokušali komunicirati na jedan drugačiji način. Veseliji, rekao je prijatelj Božo.

- Jedna od stvari na koju sam vjerojatno najviše ponosan u životu je to da, kad se rodila moja kćer, ja više nisam bio alkoholičar koji pije. Ja sam apstinirao, u tom času već jedno 3 ili 4 mjeseca, dočekao sam to malo stvorenje potpuno trijezan i nakon što se rodila, ja sam otišao u bolnicu gdje sam se liječio zahvaliti se liječnicima da su mi omogućili da ja osjetim tu sreću rođenja djeteta potpuno čiste glave, rekao je Danijel.

Danijelova misija danas je svojom pričom potaknuti druge na odabir života pored smrti, fizičke i duhovne koju alkohol lažnim sjajem nudi.

- Alkohol je otrov. Za obitelj, za pojedinca, za organizam. Ne konzumirajte alkohol, poručuje Danijel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!