09:35 / 20.10.2020.

Autor: I.D./HINA

Danska: Surfanje kao 'ugoda' na "hladnim Havajima"

Foto: Markéta Machová/Pixabay

Foto: Markéta Machová/Pixabay

Foto: - / -

Surferi koji traže savršen val pokraj danskoga gradića Klitmollera ne mare za hladno more, reski zrak i to što im palme nisu na vidiku.
Na zapadnoj obali Danske, daleko od karipskih rajskih otoka, "hladni Havaji" postali su idealno mjesto za surfere koji zbog ograničenja u putovanjima ne mogu preko oceana.

Kao što sam naziv kaže, surferi koji traže savršen val pokraj danskoga gradića Klitmollera ne mare za hladno more, reski zrak i to što im palme nisu na vidiku. Gruba obala, često pod sivim nebom i tmurnim oblacima, privlači sve više zaljubljenika u surfanje.

- Covid-19 nam je uistinu podigao popularnost, kaže Mor Meluka, 34-godišnji Izraelac koji se ondje doselio s obitelji prije 11 godina.

- Surferi iz Danske i okolnih zemalja prije su putovali svijetom, ali "pošto sad ne mogu nikamo, definitivno imamo mnogo više gostiju", dodao je.

Meluka sa suprugom Vahine Itchner vodi kamp "Cold Hawaii", školu surfanja koja ljeti zapošljava 15 instruktora, ali nastavlja sa svakodnevnim radom i izvan sezone.

- Kad ste na savršenim surferskim mjestima poput Balija ili Tahitija, točno znate kako će se val lomiti. Ovdje toga nema, ovdje se to stalno mijenja, dodaje Itchner koja je rodom s Tahitija, ali se u Dansku preselila kad joj je bilo deset.

Surfanje kao 'hygge'

Klitmoller, gradić s tisuću stanovnika, neočekivana je destinacija za surfere zbog svojega geografskog smještaja i manjka bilo kakve surferske tradicije. Jedno od ribarskih naselja uz obalu Jyllanda, to je mjesto dugo bilo popularno među jedriličarima. Surferi su počeli dolaziti tek 90-ih godina, a mještani su ih isprva dočekali sumnjičavo.

- To je ribarima bilo nešto novo, morali su dijeliti more. No brzo su shvatili da surferu s daskom ne treba baš toliko prostora, kaže Itchner.

Danas je surfanje dio mjesne kulture, čak i dio školskog rasporeda. Sjoerd Kok bio je jedan od pionira. Taj 42-godišnji nizozemski računalni programer preselio se u Klitmoller prije 17 godina "zbog surfanja". Njegov entuzijazam od tada nije splasnuo i ne smeta mu što ocean mora dijeliti sa sve više drugih.

- Prije nekoliko godina sam mislio da je to vrhunac, ali nije bio. Dolaze sve više, kazao je.

U zemlji 'hyggea' - danskog koncepta zadovoljstva i smirenosti koji promovira dobrobit u svakodnevnom životu, Klitmoller ga oslikava bolje nego bilo koje drugo mjesto.

- Prava riječ je 'ugoda' - prvo na surfanje, a onda kući, uz vatru u kaminu, na toplu čokoladu, objašnjava Itchner.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!