Do devedesetih u Hrvatskoj je berba kadulje bila visoko rentabilna. Bivša je država bila najveći izvoznik kadulje na svijetu. Za litru ulja potrebno je stotinjak kilograma te vrijedne biljke.
Ljekovita kadulja u povijesti je spašavala ljude od gladi, a danas su njezina berba i prerada postale unosna djelatnost. Prepoznao je to Guerino Kučić s otoka Cresa, čija su ulja, a pogotovo od kadulje, prepoznata diljem svijeta.
Početkom prošloga stoljeća, nakon velike pošasti filoksere koja je uništila većinu otočnih vinograda, Andrija Linardić, po zanimanju bačvar, pokrenuo je novi posao - destileriju eteričnih ulja. Uspio je zahvaljujući izvozu u SAD. Mnogo godina kasnije i Guerino Kučić pokrenuo je svoju - ne samo kadulje, već i drugog creskog ljekovitog bilja.
- Ja sam krenuo prije tridesetak godina, kada je stari pogon bio ja sam bio u osnovnoj školi, tada je to prestalo i onda sam ja to krajem prošlog stoljeća ponovno pokrenuo, 90-tih godina, kazao je Kučić.
Tada je proizvodio u kotlu za rakiju, a kroz godine uspio je opremiti malu, ali suvremenu destileriju. Do devedesetih u Hrvatskoj je berba kadulje bila visoko rentabilna. Bivša je država bila najveći izvoznik kadulje na svijetu. Za litru ulja potrebno je stotinjak kilograma te vrijedne biljke.
- Ulje kadulje još prije Krista znali su cijeniti jer i po svom imenu salvia, spasiteljica i poštovali su je pogotovo u to vrijeme kada je medicina bila na niskom nivou, dodaje Kučić.
I danas je cijene, osobito stranci, a Guerinove bočice miomirisne kadulje obišle su cijeli svijet. Dokaz je to kako se živjeti od rada može u svakom dijelu zemlje i da posla na otoku ima tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme turističke sezone.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!