Dijabetes uzrokovan COVID-om mogao bi biti privremen

01.03.2022.

07:37

Autor: Hina/HRT

ilustarcija

ilustarcija

Foto: Steve Buissinne / Pixabay

Prema novim podacima, dijabetes koji razviju pacijenti s teškim oblikom bolesti COVID-19 tijekom hospitalizacije mogao bi biti samo privremen, a razina šećera u njihovoj krvi mogla bi se po ozdravljenju vratiti u normalu.

Znanstvenici su proveli istraživanje na 594 pacijenta koji su pokazivali znakove dijabetesa nakon što su hospitalizirani zbog COVID-a, od čega 78 ispitanika ranije nije imalo dijagnozu dijabetesa.

U mnogih pacijenata kojima je dijabetes dijagnosticiran tijekom hospitalizacije uočeni su blaži problemi s razinom šećera u krvi, ali teži oblik COVID-a, u usporedbi s pacijentima koji su otprije bolovali od dijabetesa.

Znanstvenici su u časopisu Journal of Diabetes and Its Complications objavili da se u 40 posto pacijenata kojima je dijabetes dijagnosticiran tijekom hospitalizacije, godinu dana kasnije razina šećera u krvi spustila ispod granice za dijagnozu.

- Ovi rezultati ukazuju na to da bi novodijagnosticirani dijabetes mogao biti prijelazno stanje povezano s akutnim stresom uzrokovanim zarazom koronavirusom, izjavila je dr. Sara Cromer iz opće bolnice Massachusetts u Bostonu.

- Rezultati našeg istraživanja ukazuju na to da pojava manjka inzulina, ako do nje uopće dođe, nije trajna. Ovim su pacijentima inzulin i drugi lijekovi potrebni samo kraće vrijeme, zbog čega je iznimno važno da liječnici pomno prate tijek bolesti kako bi ustanovili hoće li im se stanje poboljšati i u kojem trenutku, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!