17:19 / 14.01.2022.

Autor: Magdalena Šipić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Dinarski travnjaci obnavljat će se i pojačanom ispašom

Ispaša na Dinari

Ispaša na Dinari

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nakon kontroliranog paljenja i ručnog uklanjanja nepoželjne vegetacije, dinarski travnjaci obnavljat će se i pojačanom ispašom! Riječ je o nastavku projekta Dinara back to LIFE što ga brojni stručnjaci i volonteri provode već dvije godine, a financijski obilato podupire i Europa. Novca se tako našlo i za suradnju s lokalnim stočarima. Za nabavu novih grla koja će se napasati na ciljanim travnjacima Kijeva i Ježevića osigurano je 30 tisuća eura.

Božo Vučemilović Vranjić iz Ježevića ima 110 ovaca i 15 koza. A sad će im pridružiti i - 2 magarca!

- Prije smo držali planinu gori i onda su oni bili prijevozno sredstvo, sad je došla mehanizacija i sad su oni, jednostavno su nestali, kaže.

A zlata vrijede!

- Ludi se nađu u situaciji da košta kao 10 ovaca ili koza, naravno da onda kupi te životinje da proširi stado i mi smo to iskoristili da bi im pomogli nabaviti magarce. Da se omogući ispaša koja je drukčija kod kopitara, prvenstveno magaraca koji jedu stvari na pašnjacima koje druga stoka, ovce, koze i krave koje su tu uglavnom prisutne - zaobilaze, objašnjava Ivan Budinski, stručni savjetnik za zaštitu prirode Udruge BIOM - PU Sinj.

Poput šmrike. U koju zarasta sve više, za stočarstvo bogodanih - dinarskih pašnjaka.

- Stočarstvo je jako važno i sve više mladih, pogotovo s ovim prigodama koje se pružaju kroz mjere, europske fondove, ministarstvo poljoprivrede, žele početi posao i nadograditi postojeći kako bi dugoročno živjeli od toga i oplemenili svoje mjesto, ističe načelnik Kijeva Martin Ercegovac.

Baš kao i Boris Alegić iz Ježevića. Premda se stočarstvom počeo baviti - silom prilika.

- Tako, isplati se, moglo bi i bolje da se brže zakupljuje zemljište, da ministarstvo odnosno Hrvatske šume izdaju te parcele, da ljudi brže dobijaju i koriste to što mogu, kaže.

Zakone zato valja mijenjati. A, pašnjake, s obzirom na to da su dio ekološke mreže, ne samo obnavljati, nego i čuvati te održivo koristiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!