23:32 / 31.03.2021.

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/HRT

Djeci zdrave namirnice, poljoprivrednicima plasman

Zdravo i fino

Zdravo i fino

Foto: Rebekka D / Pixabay

Već četvrtu godinu provodi se projekt Bjelovarski doručak koji domaćim poljoprivrednicima osigurava plasman, a školama i vrtićima zdrave i svježe namirnice. Uz to, zahvaljujući njemu, mnogi su proizvođači prodaju proširili i na druge ustanove.

Svježa mrkva, malo luka i zelena salata. Sve su to namirnice za Dječji vrtić Bjelovar, čijih petstotinjak polaznika mora jesti zdravo.

- Sad po prvi put znamo što naša djeca jedu, sve dolazi svježe. Radimo uravnotežene jelovnike, zato nam je i bitno otkuda namirnice dolaze – kaže Josipa Kaužljar Krmpotić, zdravstvena voditeljica DV Bjelovar.

I u najvećoj bjelovarskoj školi paze na to što jedu, a čak 80% učenika hrani se u školskoj kuhinji.

- Drago nam je jer dobivamo sve direktno iz vrta – naglašava Nikola Margetić, ravnatelj IV. Osnovne škole Bjelovar.

A iz vrta Davora Krce, točnije plastenika koji se prostiru na 6 i pol tisuća četvornih metara, izlazi više od 100 tona različitih vrsta povrća na godinu. Jedan je od dvadesetak proizvođača kojima je Bjelovarski doručak otvorio vrata mnogih ustanova, pa sve što uzgoje prodaju gotovo kod kuće.

- Baziramo proizvodnju na onome što oni trebaju. Cilj nam je lokalno tržište na kojem možemo konkurirati svježinom, a ne ići negdje van granica i biti autsajderi – kaže Krce.

Okupio ih je Grad pomogavši im u ispunjavanju svih zdravstvenih kriterija, ali i administrativnih zahtjeva.

- Ujedinili smo poljoprivredne proizvođače da mogu konkurirati velikim kompanijama i trgovačkim lancima, ali i sudjelovati na natječajima u naše škole i vrtiće – kaže Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika.

Svjesni su, kažu, da će mnoga djeca za obrok radije uzeti hrenovku ili sendvič, jer tako čine i odrasli, ali u dane kad je na jelovniku voće i povrće žele da ono bude domaće - bilogorsko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!