Do ponoći traju prijave za utrku "Znanjem i prevencijom do zdravlja"

23.08.2022.

09:36

Autor: Višnja Ružojčić/HRT/IMS/V.G.

Utrka „Znanjem i prevencijom do zdravlja"

Utrka „Znanjem i prevencijom do zdravlja"

Foto: HTV / HRT

Do ponoći traju prijave za 6. Donacijsku utrku „Znanjem i prevencijom do zdravlja" koja će se u Slavonskom Brodu održati 3. rujna. Rekord je već srušen pa će se na startu naći više od sedam stotina trkača svih dobi. No Liga protiv raka Brodsko-posavske županije događaj želi podignuti na nacionalnu razinu jer kretanje i prevencija pokazuju i posljednja istraživanja - snažan su alati u borbi protiv zloćudnih bolesti.


Na brodsku utrku svi su dobrodošli. I profesionalni trkači i rekreativci. A dolaze cijele obitelji. 

- Trećega rujna utrke i to dječje grupe kreću u 9 sati, odrasli s 5 i 10 km u 10 sati. Uvjeren sam da ćemo i ove godine imati lijepo vrijeme i pozivam naše sugrađane da nam se u ova dva dana prijave i da svi zajedno uživamo u ovoj korisnoj akciji, kazao je Darko Katić, predsjednik Lige protiv raka Brodsko-posavske županije.

- I oni koji čak ne mogu istrčati, ja ih pozivam da dođu, da prošetaju, da na bilo koji način ovome doprinesu, rekla je Jelena Demetrović, tajnica Lige protiv raka Brodsko-posavske županije.

 Jer u borbi protiv raka računa se svaki korak.

- Povećanje fizičke aktivnosti i pravilna prehrana smanjuju mogućnost nastanka karcinoma, bilo kojeg, za nekih 44,5 posto što je dosta velika brojka. To znači da je velik posao na nama samima, poručila je Natalija Mrzljak Vučinić, Odjel za intenzivno liječenje, OB Slavonski Brod.

Utrka ima i humanitarni karakter. Ove godine prikuplja se novac za uređaj koji će na odjelu patologije bolnice u Slavonskom Brodu olakšati istraživanje histoloških preparata. 

- Svi doniraju sredstva uplatom startnine i onda tim doniranim sredstvima kupimo taj važni uređaj, rekla je Demetrović.

Zove se mikrotom. Još jedan, novi i suvremeniji, ubrzat će dijagnostiku i odgovor od kojeg se strepi.  

- Ja vjerujem da je tom čovjeku svaka minuta značajna, a ne svaki dan. Tako da ako mi možemo i jedna dan nešto skratiti, onda u svakom slučaju to čovjeku puno znači, rekla je Ivana Mahovne, voditeljica Odjela za patologiju i citologiju, OB Slavonski Brod.

Pa što više sudionika bude na startu utrke - veće su šanse da će se prikupiti potrebnih 75 tisuća kuna. Prijave traju do ponoći, a informacije se mogu pronaći na stranici Lige protiv raka.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!