Luka i igara, sajam s pogledom koji oduzima dah

20.09.2021.

17:51

Autor: Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

 Mara Savić

Mara Savić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Osmi put za redom sajam lokalnih proizvoda "Luka i igara" održan je na vidikovcu Kamenjak. Cilj je promocija proizvođača lokalnih proizvoda, običaja i tradicije na jedinstvenom mjestu.

Osamdeset do stotinu kuna, cijena "rešte" pravoga domaćeg bijeloga luka. Neprskan je, ekološki, kaže Dijana Krpina, proizvođačica bijeloga luka. Ukratko, ali pod uvjetom da je domaći, "češnjak" je zdrav i dobar za sve.

- Dobar je on za sve, janje moje. Svaki dan jednu glavicu pojedi pa ćeš viditi razliku. Pročošćena krv, za sve je on dobar. Eto ti, i kapula, objašnjava Mara Savić. Na njezinome je štandu gužva. Nije čudo, kaže. Jamči kvalitetu luka jer sama ga je sadila, brala, plela, pa će ga sama najbolje i prodati.

Jedini mu nedostatak, za nekoga, može biti intenzivan miris. "Jedino ti žena može bježati ako ona ne jede. Ja sama spavam, hvala bogu i nje me briga", dodaje Mara.

A čini se ni kupce, jer prodaja dobro ide. I ne samo bijeloga luka. Sajam osmi put organizira Park prirode Vransko jezero. Cilj mu je, kaže djelatnica PP Vransko jezero Zlatkica Vidas - promovirati lokalne OPG-ove.

Ove godine na sajmu koji se lani zbog COVID-a nije održao bilo je 30 izlagača. I dok su jedni nudili svoje domaće proizvode, drugi su ovamo došli uživati u jedinstvenom sajmu s pogledom koji oduzima dah.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!