19:25 / 08.10.2020.

Autor: Z.A./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Dobar način da Hrvati provjere koliko znaju o politici

Foto: Facebook, udruga Ponos Domovine

Foto: Facebook, udruga Ponos Domovine

Foto: - / -

Zaigrajte kviz udruge „Ponos domovine“ pod nazivom „Homo politicus“.
Udruga "Ponos domovine" posljednjih 10 godina organizator je brojnih projekata i aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, a najnoviji im je nagradni kviz pod nazivom „Homo Politicus“. O čemu se radi u „Dobro jutro, Hrvatska“ govorio je pukovnik Žarko Delač, tajnik Udruge Ponos domovine. 

Udruga „Ponos domovine“ osnovana je 2009. imali su nekoliko projekata, a najznačajniji je srednjoškolsko natjecanje "Ponos domovine" koje su radili 11 godina.

Učenici i profesori žele nastaviti kviz natjecanja

Odradili su i deset Hrvatskih pletera, velikih i napornih projekata koji iziskuju puno novaca, entuzijazma, truda, a sada idu raditi malo lakše projekte.  Lakše, ali ne manje značajne - nagradni kviz "Homo politicus" koji su pokrenuli sa željom da u našem društvu potaknu na razmišljanje o političkoj kulturi i pismenosti te da politika treba biti i faktor sinergije i zajedništva. Nadaju se da će i on doživjeti deset izdanja. Ostavljaju otvorenim i mogućnost da netko drugi nastavi natjecanje. Mnogi učenici i profesori žele nastaviti to natjecanje.

- Ovogodišnji pobjednici su srednjoškolci iz Novog Marofa, imaju izvrsne profesore koji kod njih vode natjecanja, možda ih i preuzmu, rekao je  Žarko.  Dodao je da, iako gaje hrvatske nazive - novom su projektu namjerno dali latinski naziv. Smatra da su svi opčinjeni politikom, naročito Hrvati.

- Svatko može biti političar, i izbornik, svi znamo o svemu sve pa smo odlučili vidjeti koliko ljudi znaju o politici. Ima puno političkih škola, zaklada, akademija, puno političara. Želimo promovirati ne samo politiku u uskom smislu. Prvi krug natjecanja završit će na svjetski dan voda - a to je politika zaštite okoliša, kazao je Delač. Autor pitanja je prof.dr.sc.  Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti.

Loš odaziv političkih stranaka

Suradnju su ponudili svim političkim strankama, u tri navrata poslali su mailove na adrese 26 stranaka, dobili su samo 8 odgovora, a 6 stranaka se uključilo u projekt. To im je dobar pokazatelj  da su na dobrom tragu i dodatni motiv da moraju napraviti taj kviz.

Stranke se u kviz mogu uključiti tako da doniraju maštovite nagrade - primjerice obilazak Sabora sa zastupnicima. Bit će i klasičnih nagrada kao što su majica, kapa, olovka, knjiga. Na žalost dvije stranke su odbile sudjelovati, a šest sudjeluje, ostale stranke se nisu javile, kaže Delač.

Prvi krug natjecanja počinje danas, 8. listopada koji je spomendan, iduće kolo je 8. studenog, a treće kolo 9. prosinca kada je međunarodni dan protiv korupcije. Pitanja će biti vezana uza  aktualna zbivanja i uz neku temu kao što je zaštita okoliša, korupcija, dodao je.

Zbog korone natjecanje se održava 'online'

- Svaki krug kviza bit će otvoren na Facebook stranici udruge u podne. Bit će postavljeno 10 pitanja i tablica za odgovore. Rok za prijavu ne postoji, bit će vremena za naučiti, pročitati, prosurfati, dodaje Delač. Nada se da će novo natjecanje „Homo politicus“ nakon 6 krugova 'online', uspjeti na kraju okupiti pobjednike na uručenju nagrada.

Napominje da se na natjecanje mogu svi javiti, samo treba biti malo informatički pismen, i imati malo političkog znanja. Svi se mogu prijaviti na Internet i Facebook stranicama udruge „Ponos domovine“. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!