21:58 / 15.10.2018.

Autor: E.L.S./ADJ/HRT

Dobar posao u Apajpusti

-

-

Foto: - / -

Počeo je sa šest telića i nekoliko goveda što ih je otkupio od klaonica. A danas je suvlasnik oglednog gospodarstva koje nosi njegovo ime.
U mađarskom nacionalnom parku jedan čovjek već četiri desetljeća nastoji spasiti mađarsko autohtono sivo govedo.

Dezső Szomor uporan je čovjek, koji se upustio u pustolovinu vraćanja izuzetnog rogatog blaga u mađarske ravnice. Njegovo stado slobodno trči prostranstvima mađarskog nacionalnog parka Kiskunság. Nekoć ne baš isplativ uzgoj ove autohtone vrste on smatra svojom misijom.

Počeo je sa šest telića i nekoliko goveda što ih je otkupio od klaonica. A danas je suvlasnik oglednog gospodarstva koje nosi njegovo ime.

Ovim se treba baviti samo netko potpuo svjestan da spašava vrijednost koju se predugo ne cijeni kako bi trebalo. Izvanredno je važno da ova vrsta goveda ne izumre, a to vrijedi za sve autohtone životinje bilo gdje na svijetu, kaže Dezső Szomor.

Na njegovoj eko farmi danas već radi i pogon za mesne prerađevine koje su našle mjesto na mađarskom tržištu. Sa svojom jedinstvenom ponudom postigao je idealan spoj: stvorio je novi brend za tradicionalnu lokalnu vrijednost.

Reportažu MTVA donosi emisija Alpe Dunav Jadran.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!