16:21 / 07.09.2020.

Autor: Sani Lukić/HRT

Dodatna edukacija za Rome i osobe s invaliditetom

-

-

Foto: - / -

Polaznici edukacija i radionica upoznali su se s novim vještinama pa i stekli nova znanja koja im se upisuju u radnu knjižicu.
Projektom "Spona" vrijednim  milijun i 400 tisuća kuna financiranom europskim  novcem, u protekle dvije godine 100 dugotrajno nezaposlenih osoba iz Bjelovarsko-bilogorske županije među kojima i osobe s invaliditetom i pripadnici romske manjine završile su edukaciju koja je nekima od njih pomogla u zapošljavanju.

Zvonjava prije ulaska u Romsku kuću u Maglenči pokraj Bjelovara po tradiciji Roma treba otjerati sve loše te moguće predrasude. Ovdje su nam potvrdili da je edukacija bila izrazito pozitivna i za nekoliko pripadnika romske manjine te je pomogla i u smanjenju socijalne isključenosti i marginalizacije.

- Neki su se već i zaposlili što nas posebno veseli, a što je najbitnije stekli su kompetencije i sposobnosti da lakše pregovaraju sa potencijalnim poslodavcima. To je neki način da se pripadnici te manjine priviknu odnosno prilagode većinskim standardima. Bjelovarsko-bilogorska županija inače je poznata po tome da je multikultularna i ovdje žive Romi Lovari koji su možda malo drugačije pozicionirani u odnosu na ostale romske skupine u Hrvatskoj. No međutim, svaka edukacija, svako uključenje u zajednicu, svaki napor da budu što kvalitetniji, što konkuretniji je dobrodošao, ističe potpredsjednica Udruge izvornih Roma Lovara Slađana Đurđević.

Polaznici edukacija i radionica upoznali su se s novim vještinama pa i stekli nova znanja koja im se upisuju u radnu knjižicu i trebala bi im olakšati put ka pronalaženju posla.

- Dobila sam priliku da se zaposlim jer sam već dosta dugo nezaposlena osoba i ovim samim projektom sam uspjela naučiti nešto što sam već dosta dugo htjela i evo pružena mi je prilika.Naučila sam osnove manikure i ugradnju umjetnih noktiju, rekla je polaznica radionice Josipa Posavac.

Polaznici radionica dobili su diplome o osposobljenosti i za njegovateljice starih i nemoćnih, knjigovođe , cvjećarice, web dizajnere, njemački i engleski jezik, a edukaciju je verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- Samo zato što možda imaju dobru srednju školu možda nisu bili spretni u pisanju životopisa, što su im radionice omogućile. Znači radionice su se održavale u vih 5 gradova županije tako da su imali mogućnost naučiti nešto o samoprocjeni, o komunikacijskim vještinama, o motivaciji i kako tražiti posao, rekla je voditeljica projekta "Spona" Una Bosanac.

Partneri nositelja projekta Bjelovarsko-bilogorske županije bile su Udruge invalida iz Bjelovara i Daruvara, Bjelovarski centar za razvoj civilnog društva te Udruga Lovari - Romska kuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!