13:19 / 08.12.2018.

Autor: HRT

Dođite živjeti na Cres - odlični uvjet za mlade obitelji

-

-

Foto: - / -

Koliko je Cres privlačan ne samo ljeti, već i kao mjesto za život, dokazuje obitelj koja se prije godinu dana doselila iz Slavonskoga Broda. Jedan od razloga selidbe na otok je čist zrak. Supružnici su posao odmah našli, a na udaljenost od kopna već su se navikli.

"Život na otoku je lijep. Mir, tišina, za djecu za odrastanje, tako da su to puno važnije prednosti, onda ovi nedostaci malo se zapravo trebaju staviti u drugi plan", kaže logopedinja Mirela Anđelić.

U prvome su planu djeca. U vrtiću integrirana s djecom s posebnim potrebama. Njih je stotinjak svakodnevno zajedno.

"Dijete s downovim sindromom došlo je kod nas, bio u vrtiću pa ga je i naša osnovna škola prihvatila, srednja škola u Lošinju i on se nama poslije toga vratio, on je sada zaposlenik dječjeg vrtića, radi kao pomoćnik u kuhinji", priča ravnateljica Dječjeg vrtića Girice Snježana Sučić.

Osnovnu školu pohađa 220 učenika, a radovi na obnovi zgrade idu usporedo s nastavom i nitko se ne žali.

"Mi se trudimo ulagati u djecu. Je li to demografska politika to ćemo vidjeti za nekoliko godina, ali uglavnom izdvajanje Grada Cresa i nastojanje vrtića i škole su da se poboljša i poveća pedagoški standard, da djeca imaju sve uvjete kao da su u nekom većem gradu, sve uvjete obrazovanja i odgoja", ističe ravnatelj OŠ Frane Petrića Josip Pope.

Sufinanciranje produženog boravka, prijevoza, naknada za novorođeno dijete od 3 tisuće kuna, besplatan vrtić za treće dijete te dvostruko veća izdavanja iz gradskoga proračuna za odgoj i školstvo, samo su neki od poticaja za mlade obitelji.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!