Dodjela Oscara već sad je povijesna

25.04.2021.

22:10

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/HTV

Dodjela Oscara već sad je povijesna

Dodjela Oscara već sad je povijesna

Foto: HTV / HRT

Uskoro kreće 93. dodjela Oscara. Već sada povijesna, jer ju je Akademija zbog pandemije pomaknula na kraj travnja, održat će se i u posebnim okolnostima. Pogledajte koje su nove lokacije i ovogodišnji favoriti.

- Središnje mjesto dodjele bit će prostrani željeznički kolodvor Union station u Los Angelesu. Sve će se održavati uživo uz prijenose s drugih lokacija. Akademija je dvomjesečnom odgodom željela zadržati bar dio uobičajenoga glamura.

- Ovo će zbog pandemije biti mnogo intimnija svečanost nego inače. Pokušali smo izvući najbolje iz ove situacije. Na dodjeli će biti samo nominirani, njihovi gosti i najavljivači, kazala je producentica svečane dodjele Stacey Sher.

Svi uključeni u golemu filmsku industriju nadaju se normalizaciji što prije. Žele vidjeti beskrajne crvene tepihe, filmske zvijezde i pune kinodvorane.

Unatoč pandemijskoj godini, za najbolji film natječe se čak osam izvrsnih ostvarenja. Apsolutni rekorder s čak 10 nominacija je crno-bijela drama Davida Finchera "Mank". Slijedi šest filmova s po šest nominacija. Tu (To?) su "Otac", "Juda i crni mesija", "Minari", "Zvuk metala" i "Suđenje čikaškoj sedmorci. Najviše izgleda svi daju "Zemlji nomada" Chloe Zhao i uobičajeno sjajnoj Frances McDormand. Slijedi ih "Obećavajuća mlada žena" redateljice Emerald Fennell.

Prijenos na našem Prvom programu počinje pola sata poslije ponoći. Očekuju vas filmski kritičari Boško Picula i Mario Kozina te modni analitičar i zaljubljenik u film Nenad Korkut

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!