Dojenje - sva pitanja i odgovori

03.06.2020.

11:01

Autor: M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

-

-

Foto: - / -

U emisiji Dobro jutro Hrvatska u rubrici Moje malo zlato danas se govorilo o dojenju.
U emisiji Dobro jutro Hrvatska u rubrici Moje malo zlato danas se govorilo o dojenju. Katarina Bojanić, dr. med. spec. pedijatar KB Merkur i Valentina Šimunaci, bacc. med, techn, KB Merkur, odgovorile su na pitanja koja zanimaju mnoge majke. 

Pedijatrica Bojanić kaže kako nema potrebe masirati dojke u trudnoći, te da oni preporučuju da se majke dobro educiraju, da steknu samopouzdanje, te da se opuste i uživaju u trudnoći.

Istaknula je i da ne mogu sve majke dojiti, što zbog bolesti ili terapije koju uzimaju, ali i zbog nekih bolesti djeteta.

- Također, postoji i mali postotak majki koje nemaju razvijene ili imaju slabo razvijene kanaliće te nemaju dovoljno mlijeka za dijete.

Tada se govori o dohrani.

Šimunaci je rekla da, kada se radi njega djeteta i kada ga se važe, tada se vidi da li dijete ima pad na težini, te ima li majka dovoljno mlijeka. U slučaju da nema - tada joj se preporučuje dohrana kako dijete ne bi išlo ispod fiziološkog pada na težini.

Bojanić ističe i važnost "zlatnog sata":

- Kada se dijete rodi, odmah ide koža na kožu, i tu se pokušava ostvariti prvi podoj. Prema znanstvenima istraživanjima, ako se dijete odmah stavi majci na prsa, ona ima veće šanse za uspješno dojenje.

Šimunaci kaže da carski rez nema utjecaj na dojenje i da se ono najnormalnije može uspostaviti.

- Majke nakon izlaska iz sale idu u sobu postintenzivne njege i tada ih malo poštedimo i ne ostavljamo dijete 24 sata s njima, već dijete donosimo prema dogovoru s majkom, ovisno kako se ona osjeća.

- Što se više, duže i češće dijete doji, to će se više mlijeka stvoriti. To je kao mala tvornica, što više ide van, više se stvara, rekla je Bojanić.

Osvrnula se i na prestanak dojenja, te rekla da se predlaže dojiti koliko god odgovara majci i djetetu, te da se ne bi smjelo naglo ukinuti jer djetetu je dojenje osim hrane i emocionalna potreba. 

- Treba prestati polako i postupno, obrok po obrok ukidati te djetetu pažnju odvlačiti nekim drugim aktivnostima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!