07:48 / 25.09.2019.

Autor: Vesna Zovko/D.M./HRT

Dom za starije osobe u kojemu se rade samo lijepe stvari

-

-

Foto: - / -

U Domu za starije osobe u zagrebačkoj Dubravi, vlada, suprotno svim predrasudama, mladenački ugođaj - pjesma, smijeh, priče o prijateljstvu, ali i fatalnim ljubavima.
Pedeseti rođendan danas slavi Dom za starije osobe „Dubrava". Kakvo je to mjesto, kakvi su njegovi stanari, kakve sve tajne krije - istražila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska. Kada dođete u Dom za starije osobe u zagrebačkoj Dubravi, dočekat će vas, suprotno svim predrasudama, mladenački ugođaj: pjesma, smijeh, priče o prijateljstvu, ali i fatalnim ljubavima.

Korisnica doma Ljubica Marš kaže nam kako u domu nikad nije dosadno. Svaki dan događa se nešto što ispunjava, raduje, daje novi smisao. Uz druge hobije, Ljubica obožava poeziju, posebno pjesmu koju je upravo o ovome mjestu napisala njezina kolegica.

... "star je ko život i tisuću duša, ko sivi dani i noći bespuća, i mlad je ko rosa na latici cvijeta jer broji samo pedeset ljeta. Mi smo potrošili i mladost i snagu i sada smo ovdje na njegovom pragu. Kad jednom usnemo svoj vječni san, ne tuguj dome, ti nećeš biti sam..."

I doista, nitko se u ovom domu je ne osjeća usamljeno ili napušteno, povezuje ih mnogo toga, a na poseban način kreativne radionice. Neki vole vrtlariti, pjevati, slikati, oblikovati, a neki uživaju u šivanju. Najljepši je osjećaj kada bol zamijeni čuđenje i ponos kada u sebi otkriju talente za koje nisu ni sanjali da ih imaju.

A prava je majstorica motivacije, kažu, njihova ravnateljica Milica Sušić koja kaže "Sve smo u životu uradili, sada samo fešte! Uvijek smo govorili, jednoga dana ako budem imao vremena, a sada ako išta imamo, imamo vremena. Radimo samo lijepe stvari, radimo ono što hoćemo".

Ovaj dom ima i svog Romea i Juliju. Devedesetogodišnjake. "Čovjek je misterij. Često puta ratujemo s predrasudama i mislimo kako netko u zrelijoj dobi nema pravo na ljubav i nestašluke. Ali zaista se dogodila lijepa avantura.", kaže.

Nismo uspjeli snimiti romantični par, ali jesmo krilate zavodnike koji oblijeću upravo mjesto na skeli gdje se dogodila najnestašnija ljubavna pustolovina u povijesti  Doma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!