Došli su na babuške, a dobro bi došla i štuka

18.05.2020.

20:23

Autor: Katarina Barač-Perošević/Dobro jutro, Hrvatska/IMS/HRT

Foto: arhiva, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: arhiva, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Duboko, u divljini Kopačkog rita, strpljivo se čeka ulov. Nizak vodostaj ne ide im na ruku.
Popuštanje mjera s nestrpljem su dočekali ribiči. Početkom tjedna, u Parku prirode Kopački rit, ponovno im je dopušten rekreacijski ribolov. I za njih vrijede pravila distanciranja u prirodi.

Duboko, u divljini Kopačkog rita, strpljivo se čeka ulov. Nizak vodostaj ne ide im na ruku. Za nekoga je to rekreacija, a za njih blagoslov na osami.

- Eto, bila jedna babuška, došla je je na crvića! Inače bude tu jako lijepih primjeraka, ja tu dolazim već više od 20 godina. Bilo je tu štuka od šest, sedam kila i šarana lijepih. Danas je malo slabiji dan, niži je vodostaj. Malo je i vrijeme promjenjivo, vjerojtano zato slabije ide, ali bit će bolje, kaže Osječanin Ivan Priman.

- Došli smo na babuške, a ako dođe neka štuka bilo bi dobro!Ako ništa bit će opet dobro. U torbi smo ponijeli malo kobasice, slanine i tako to. Družimo se evo, ali na distanci što bi rekli. Ali uživamo u životu i prirodi i di ćete bolje od toga, govori Stjepan Knežević iz Tenje.

- Ovaj dio se zove Vemeljski dunavac, to je jedan rukavac koji se spaja s matičnom rijekom s Dunavom - ima ulazi i izlaz, ali u skopu je poplavnog  prostora. Tu imamo jedan širi pojas nekih 400 do 500 metara gdje je dozvoljeno pecanje tj. rekreativni ribiolov, objašnjava brodar u parku Kopački rit Tibor Vaš.

Ribolovci u Kopačkom ritu na površini od 15 tisuća četvornih metara nemaju problema s održavanjem socijalne distance. Kažu da riba voli ići u mirnije vode, pa se može naći i u zavučenim podunavskim kanalima.

- Nekim je ribiolovcima aktraktivno i zgodno doći na melioracijske kanale. Neki odlaze na stajačice kao što su bara Tikveš, Zlatna Greda ili zona Vemelj. A jedan dio njih ide i na jednu i na drugu ribolovnu zonu, kaže ravnatelj JU PP-a Kopački rit Tomislav Bogdanić.

Zato i ne čudi da je ova oaza pravi raj za ribolovce i ljubitelje prirode. Jer na ovom mjestu, otpuštaju se sve kočnice, a brige nestaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!