Dostupnost, ali i brza intervencija liječnika jako važna kod moždanog udara

26.01.2023.

17:36

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Akcijski plan za moždani udar

Akcijski plan za moždani udar

Foto: - / Shutterstock

Dostupnost, ali i brza intervencija liječnika jako je važna kod moždanog udara koji sve češće pogađa mlade žene. Pedijatrica Ana Jurčević doživjela ga je sa samo 29 godina. Prošla je, srećom, bez trajnih fizičkih oštećenja. Bolest ostavlja iza sebe i podiže svijest o njoj.

Njezino je ime Ana Jurčević - i ciljano nosi crveno. S 29 godina, Ana je doživjela moždani udar - ovo je njezina priča.

- Mene je 5 dana ranije počela boljeti glava, ta glavobolja nije bila intenzivna, onako glavobolja s kojom sam ja mogla funkcionirati, ja sam radila. I osjećala sam bol i ukočenost u vratu, prisjeća se.

Dva dana kasnije- situacija ista. Dugotrajna, tupa glavobolja - nije prolazila. Tog 25. siječnja 2021. supruga je ispratila u radni dan, kćer u vrtić i tu počinje teži dio ove priče.

- Ustala sam se, obukla, oprala zube, upalila perilicu suđa, veša, sušilicu, sve. Nazvala njega i rekla da ne znam gdje sam, gdje je on, gdje je kćer, što se događa, gdje sam ja, kazala je.

Nakon višednevne hospitalizacije dijagnoza - Disekcija vertebralne arterije.

Oporavak dugotrajan - ovisan o višoj sili. Uzrok u njezinu slučaju - nepoznat.

- Što je meni bilo najteže, što vam tu nema lijeka. Moje liječenje je bilo mirovanje i andol. Ustvari ovisite o tome, o sreći. Meni je profesorica odmah rekla, Ana ili će se povući samo od sebe ili neće, kaže Ana.

Najnoviji nalazi su uredni. U procesu oporavka iznimno je važna apsolutna potpora obitelji, a zlata vrijede i razgovori s onima koji su prošli i prolaze kroz isto.

Danas je ona ta koja podiže svijest o moždanom udaru kod žena. Godinu i pol nakon dijagnoze rodila je drugu djevojčicu i okrenula novu stranicu u životu.

- Suprug i ja smo si rekli da ćemo 2 puta godišnje s kćeri otići negdje na vikend, baš moramo to, za nas. Nećemo više žuriti s kućom, obvezama i tim stvarima, u tom pogledu smo se promijenili, u međuvremenu je došla i Dunja. One su mi najveći motiv, njih dvije, zbog njih se trudite sve, kaže Ana.

Unatoč izazovima, Ana ne skida osmijeh s lica. Zapamtite - koliko god bilo teško, bolest ne znači kraj, možda vas tjera na novi početak i niste sami - potražite uho - koje sluša i razumije.

Prvi petak u veljači posvećen je javnozdravstvenoj kampanji "Dan crvenih haljina". Pokrenuta je kako bi se podignula svijest o moždanom udaru kod žena. Gostujući u Regionalnom dnevniku o kampanji je govorila jedna od organizatorica kampanje - doktorica Vesna Matijević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!