Dr. Beck: Endoskopska kirurgija baze lubanje

30.05.2023.

14:05

Autor: Dr. Beck/HRT

Dr. Beck: Endoskopska kirurgija baze lubanje

Dr. Beck: Endoskopska kirurgija baze lubanje

Foto: Dr. Beck / HRT

Tim liječnika KBC-a Zagreb uspješno provodi zahvate endoskopske kirurgije baze lubanje. Bez otvaranja lubanje, s pomoću endoskopa kojim ulaze kroz nos i sinuse, odstranjuju benigne ili maligne tumore u području lubanje. Pacijent se ovom metodom liječenja tumora puno brže oporavlja jer nema reza na lubanji. O tome su govorili otorinolaringolog Marcel Marjanović Kavanagh i neurokirug Vjerislav Peterković.

Što je endoskopska kirurgija baze lubanje objasnio je otorinolaringolog Marjanović Kavanagh.

- To je kirurška tehnika kojom se uz pomoć endoskopa pristupa na patologiju baze lubanje. Endoskop je jedna mala naprava, koja u centru ima optičke niti, koje onda provode sliku sa operacijskog područja do velikih ekrana na kojima mi onda izvodimo tu operaciju. Posebnost te kirurgije, je ta dugačka tanka cijev kojom kroz prirodne otvore jednostavno pristupamo na ovu patologiju. Ono što je posebno za ovu tehniku, to je minimalno invazivna kirurška metoda, i nema klasičnog reza, rekao je.

Objasnio je i kada se odlučuju za endoskop kroz nos.

Neurokirug Peterković govorio je o tumoru, ispadu funkcije hipofize i smetnji vida.

- Ljudi osim što mogu imati ispad funkcije hipofize, mogu imati smetnje vida. To je u biti najčešća klinička slika. Kad netko kaže, počeo sam gubiti vid, ne vidim sa strane, periferni vid mi je slab, imam tunelski vid... Onda krene oftalmološka obrada i napravi se magnetska rezonanca, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!