Dr. Beck: Pušenje

11.05.2023.

14:05

Autor: Dr. Beck/HRT

Dr. Beck: Pušenje

Dr. Beck: Pušenje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, duhan je odgovoran za smrt više od 8 milijuna ljudi godišnje. Više od 7 milijuna tih smrtnih slučajeva posljedica je izravne uporabe duhana, dok je oko 1.2 milijuna posljedica izloženost nepušača duhanskom dimu. Pušenje duhana izaziva ovisnost, oštećuje sve organske sustave u organizmu te povećava rizik za više od trideset bolesti. Izloženost duhanskom dimu ugrožava i zdravlje nepušača, a osobito šteti zdravlju djece.

O tom problemu u današnjoj emisiji razgovarali smo se Irenom Rojnić Palavra, dr.med. spec.psihijatrije, subspec. alkoholizma i dr. ovisnosti, Hrvojem Jurinom, dr.med. spec. internističke kardiologije, te doc. dr.sc. Dijanom Mayer, dr.med spec. epidemiologije.

- Pušenje je neovisni rizični faktor za nastanak karcinoma pluća, odnosno dišnog sustava - od usta do ždrijela. I danas nećete skoro pa naći bolesnika s karcinomom pluća koji nije pušač, bivši ili aktivni. Međutim, pušenje je neovisni faktor nastanka i drugih karcinoma. Dakle, najmaligniji bolesti današnjice. Karcinom gastrointestinalnog trakta, karcinom bubrega, karcinom mokraćnog mjehura, ginekološki karcinomi. Pušenje je neovisni faktor razvoja neplodnosti, u muškaraca i žena. Veliki problem današnjice o kojem se premalo govori kad govorimo o pušenju. A onda i nizu ovih kardiovaskularnih bolesti od kojih ponavljam, većina nas će umrijeti, rekao je Jurin.

Mayer se osvrnula na problem dostupnosti duhanskih proizvoda. 

- Naša istraživanja pokazuju, a zapravo ne treba ni istraživanje, dovoljno je stajati par minuta kod dućana da vidite da zapravo svaki mladi čovjek, odnosno 70 psoto njih, može bez problema kupiti duhanski proizvod. Bilo cigareta, bilo e-cigareta. I to je zapravo ono što je problematično, što njih nitko u dućanu, na kiosku..., ne pita koliko imaju godina. Znači ti proizvodi su dostupni. Ako u dućanu i pitaju, doći će netko drugi i kupiti mu, rekla je Mayer.

Rojnić Palavra istaknula je kako je bitno riješiti emocionalnu pozadinu ovisnosti, te na tome raditi čitav život.

- Bacit ću sredstvo ovisnosti, stavit ću ga sa strane i problem je riješen. Ne, problem nije riješen, to je tek početak rješavanja problema. Svaka ovisnost u pozadini ima određenu emociju. Staviti sredstvo ovisnosti sa strane, a ne riješiti pitanje stila života, nošenja sa sredstvima, nošenja s emocijama... je zapravo predodređeno na neuspjeh na neki način. Mislim da nije pitanje slabosti, nego samo pitanje rada na sebi. Inače, jedan podatak pokazuje da recimo u tzv. fazi terminacije, nazovimo ju laički izlječenja, uđe manje od 20 posto ovisnika. Svi ostali čak i kada prestanu pušiti ili piti, na neki način moraju i dalje održavati tu svijest i raditi na sebi, paziti da ne ulaze u nekakve rizične situacije, malo promišljati o tome i tako, rekla je Rojnić Palavra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!