Dr. Beck: Reumatske bolesti

29.05.2023.

18:48

Autor: Dr. Beck/HRT

Dr. Beck: Reumatske bolesti

Dr. Beck: Reumatske bolesti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Reumatske bolesti je skupni naziv za bolesti koje pogađaju lokomotorni sustav. Karakteriziraju ih upalni proces, otekline i bolovi u zglobovima, mišićima i tetivama koji ograničavaju pokretljivost i smanjuju kvalitetu života. S obzirom na uzrok bolesti dijele se na upalne i degenerativne. O tome kako ih dijagnosticiramo i liječimo, te kako povećati kvalitetu života kod takvih bolesnika govore imunolog - reumatolog Jasenka Markeljević i fizijatar Dejan Miščević.

Fizijatar Miščević objasnio je kada se treba javiti doktoru.

- Ja kažem pacijentima, a i obitelji i prijateljima, upotrijebite zdravi razum. Ako je to neka blaža bol, ako se može povezati s nekom prethodnom traumom, većim fizičkim opterećenjem, onda to nije neko hitno stanje. Ali, ako je to nešto što čovjek osjeća unutra da nešto nije u redu, da se nešto kuha, da je upaljeno, toplo, da ima temperaturu ili neke od općih simptoma, onda treba potražiti pomoć što prije, rekao je.

Osvrnuo se i na važnost laboratorijskih pretraga u dijagnostici bolesti.

- Neke laboratorijske pretrage nikad ne kazuju stvarnu dijagnozu. One su samo jedan od alata s kojima sklapamo ovaj mozaik. Često ljudi dođu i kažu da imaju pozitivan reumafaktor ili pozitivna anti-CCP ili antinuklearna antitijela i da imaju lupus ili reumatoidni artritis. To često možda i jest tako, ali nije uvijek, rekao je fizijatar Miščević.

A koja je razlika između degenerativnih i upalnih reumatskih bolesti objasnila je doktorica Markeljević.

- Kod degenerativnih bolesti, obično se bol pojačava kod kretanja, napora, a kod upalnih, reumatskih, karakteristična je noćna bol. Znači, bol prilikom mirovanja. Nakon razgibavanja, ta bol prestaje. S tim da tu noćnu bol treba isto gledati u kontekstu malignosti. I ono što možda nismo dovoljno naglasili, a što je važno za svakog pojedinca, je uloga stresa. Ne samo da je genetska predispozicija važna, znači endogena plus kontakt sa raznim virusima, bakterijama, jako je važan stres i prehrana, istaknula je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!