Dr. Beck: Žgaravica
Foto: HTV / HRT
Žgaravica je osjećaj pečenja iza prsne kosti. Pokazatelj je poremećaja ili bolesti u probavnom sustavu a nerijetko je posljedica načina života i prehrane. U emisiji „Dr. Beck” mogli ste saznati sve o ovoj raširenoj bolesti. Govorilo se o uzrocima žgaravice i o tome zašto dugotrajna žgaravica može biti opasna
Zašto je noćna žgaravica posebno neugodna? Koliko u liječenju možemo učiniti promjenom životnog stila, posebice prehrane? Koja hrana pomaže a koja pogoršava stanje? U emisiji gostovali su dr. sc. Duško Kardum, gastroenterolog i magistrica biotehnologije Mirna Šporčić.
Duško Kardum je naglasio kako je najčešća pojava žgaravice poremećenost barijere sluznice želuca.
- Bakterija koja potiče infekciju jedan je od razloga, a drugi je razlog nerazumna upotreba analgetika, antireumatika koji po svojim mehanizmima mijenjaju odnose različitih molekula u sluznici želuca. Stvaraju milje gdje dolazi do dominacije kiselog sadržaja, reakcije kao što mi osjetimo kao bol i pečenje, rekao je.
Mirna Šporčić kaže da pogotovo kod alkohola, piva je tvornica kiseline.
- Nije samo zbog alkohola, nego i zbog fermentacije. Kako se dodaje kvasac, fermentacija povećava kiselost. Osobe koje konzumiraju pivo, a imaju žgaravicu, trebali bi pripaziti s pivom, rekla je.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!