Infektolog Ivo Ivić: Liječnik više nije autoritet

07:24 / 20.05.2022.

Autor: Karmen Šore/Puls/HTV/HRT

Ivo Ivić

Ivo Ivić

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Pandemija mu je obilježila posljednje godine rada. Sada je napokon došao trenutak da zastane i predahne. Poznati splitski infektolog, doktor Ivo Ivić ispričao je s kakvim uspomenama odlazi u zasluženu mirovinu.

Teška borba s pandemijom

- Prije se tijekom godine, kaže prof. dr. sc. prim. Ivo Ivić, liječnik i predstojnik Klinike za infektologiju pri KBC-u Split, na hitnom prijmu KBC-a zaprimalo između 1000 i 1200 bolesnika. Tijekom pandemije COVID-a taj je broj narastao na više do 5000.

- Bolesnike smo pregledavali u kontejnerima. To je postala naša čekaonica, a ujedno i mjesto za preglede. Prije sam se naviknuo da mi bolesnik dođe u kolicima, a ode na nogama. Sada, nažalost, nije tako, nego na kolicima dođe i na kolicima ode kući, iako smo ga izliječili od onoga zbog čega je došao k nama. Nažalost, kronično narušenog zdravlja, kaže.

U zimskim uvjetima morali su osoblje nekako zaštititi od vjetra i kiše.

- Stavljali smo nekakve grijače da osoblju bude koliko-toliko ugodno. Tko nije bio ovdje, ne može uopće zamisliti kako je to izgledalo. Samo ste čuli sirenu i iskrcavanje. U nekom času bilo je i po 30 novoprimljenih u danu, to su bili brojevi koji su nadmašivali bilo kakva očekivanja, rekao je.

Bergamo je, kaže, bila priča nakon koje su shvatili da s virusom neće biti šale.

- Svi koji su to omalovažavali, zapravo su bili slijepi, napominje i dodaje kako je cjepivo dočekao s oduševljenjem.

- To mi je tako ulilo nadu da ćemo se sada izboriti s tom bolesti. Nažalost, u ljeto 2021. bilo je jasno da neće biti tako, kaže. 

"Liječnik više nije autoritet"

Dr. Ivić smatra kako je hrvatski prosjek znanja i povjerenja u ono što donosi znanost vrlo loš, dok pravo javnosti imaju ljudi koji ne znaju ništa o toj tematici.

- Unose zablude, govore krive stvari i nitko im ništa ne može. U početku sam bio ljut, a onda počnete razgovarati s takvim čovjekom i na kraju vam bude žao jer vidite da on jadnik ne razumije. I da je to njegov problem. Odnos liječnika i bolesnika s vremenom se jako promijenio. Liječnik je bio autoritet, to više nije tako. Kod djece vam je to još višestruko, rekao je.

Da bi liječnik uspješno komunicirao s pacijentima, potreban mu je mir. 

- Teško je to postići ako ste zatrpani poslom, kaže dr. Ivić. Stoga slobodno vrijeme pokušava provesti opuštajući se radom oko svoje kuće na moru.

- Režete, kopate, sadite, presađujete, radite jedan relativno jednostavan posao. Iza toga ostane nešto oku ugodno i cijelo to vrijeme možeš razmišljati o svim problemima koje si ostavio, a da pri tome ne osjećaš pritisak. To je ono što je zapravo svakom čovjeku potrebno, zaključuje dr. Ivić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!