Luka Novosel, specijalist intervencijske radiologije

01.02.2021.

08:32

Autor: Zdrav Život

Dr. Luka Novosel

Dr. Luka Novosel

Foto: HTV / HRT

Iako nije bila njegov prvotni odabir, intervencijska radiologija postala mu je područje u kojemu se kontinuirano usavršava i radi s velikom motivacijom. Komorin je stipendist, liječnik na Klinici za tumore KBC-a Sestre Milosrdnice i zajedno sa svojim timom, uvodi brojne revolucionarne zahvate. Upoznajte doktora Luku Novosela.

- Medicina je bila raniji izbor, to je možda jedino u čemu sam se vidio cijeli život, a intervencijska radiologija bih rekao je možda bila jedan dosta sretan slučajan izbor. Kroz fakultet sam se čak dosta malo susreo s njom, u to vrijeme je ona bila još slabo zastupljena, ali sam kroz razmjene studenata upoznao u bolnicama u inozemstvu intervencijsku radiologiju i učinila se kao zgodan moment u medicini koja omogućuje kirurgiju bez rezanja i bez velikog reza i kao neka struka budućnosti, govori Luka Novosel, specijalist radiologije.

Odlučio ostati u Hrvatskoj

Doktor Novosel, iako na početku svojeg profesionalnog puta, usavršavao se u brojnim prestižnim inozemnim Klinikama, bio je Komorin stipendist, a specijalizaciju iz radiologije započeo je na KBC-u Zagreb gdje je stjecao iskustva i radio dvije godine.

- U principu, mislim da je to možda i najvažniji moment edukacije jer se zaista intervencijska radiologija razvija jako brzo i neke stvari nemamo prilike u Hrvatskoj niti vidjeti niti naučiti, rekao je Novosel.

Kako kaže, uvjeti u inozemstvu možda jesu bolji u smislu samog rada, ali kvaliteta života je osobno doktoru Novoselu bolja u Hrvatskoj, zato se ovdje odlučio i zadržati. Povremeno drži predavanja u sklopu edukacije na fakultetu i na seminarima, a kliničkim radom u Klinici za tumore KBC-a Sestre Milosrdnice, iznimno je zadovoljan.

- Dobar smo tim. To je u principu i uvjet za adekvatnu suradnju i svakodnevni dobar rad. Napredovanje je uvijek moguće i zahtijeva dodatni trud koji mi je u sklopu svakodnevnog posla, ali to je nešto na čemu radim, kaže.

Uvođenje novih operativnih zahvata

Iako je mlad liječnik, poznat je zajedno sa svojim timom i po uvođenju novih operativnih zahvata. Jedan od njih je bio i zahvat, odnosno operacija prostate kroz žilu.

- To je nešto što smo uveli prošle godine. To je metoda koja se prije par godina razvila u Europi kao opcija liječenja za pacijente s izuzetno uvećanom prostatom koji imaju probleme s mokrenjem, a nisu nužno dobri kandidati ili nisu voljni operirati se standardnom metodom, odstranjenjem prostate gdje se kroz krvnu žilu u principu može djelovati na taj organ i riješiti jednom minimalno invazivnom metodom. Sličan zahvat radimo kod žena kod mioma gdje se pokušava spriječiti nepotrebno odstranjivanje maternice, kaže Novosel.

Budući da se kontinuirano usavršava, Novosel nam je otkrio na kojim operativnim zahvatima i novim metodama liječenja radi njegov tim.

- Već zadnjih tri godine metode termalne ablacije gdje u principu toplinom uništavamo tumore. Počeli smo s bubrezima, u međuvremenu nastavili s jetrom, plućima, kostima. Jedini radimo te zahvate na kralježnici u ovom dijelu regije, a sad radimo i na uvođenju isto tako zahvata na štitnjači za dobroćudne tumore i na neke određene endovaskularne procedure. Radimo na tome da se uvedu neke nove metode kojima možemo liječiti plućnu emboliju, rekao je.


Planovi za budućnost


Ovaj mladi liječnik kaže da se za 10 godina vidi na istom mjestu gdje je i sada.

- Uz naravno, razvoj još dodatnih metoda i još poboljšanje situacije i veći broj pacijenata, s obzirom na određene metode koje sada trenutno razvijamo i s obzirom na ovo trenutno epidemiološko stanje, ne možemo raditi u onom opsegu u kojem bi u potpunosti htjeli, ali mislim da će sve to ići na bolje kroz par godina, poručuje.

Sa svojim timom radi i na metodi embolizacije koljena kod pacijenata koji imaju značajne tegobe, a nisu kandidati za umjetno koljeno, koje planiraju sljedeće godine uvesti u praksu. Doktoru Novoselu planova za budućnost ne manjka, a sudeći po dosad učinjenom, uspjeh također neće izostati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!