Dr. Pavlović: Pustite priče. Pustite brkove!

07.11.2018.

10:28

Autor: T.V./H.Š./HRT

Dr. Ivan Radoja i v.d. predstojnika Zavoda za urologiju KBC-a Osijek dr. Oliver Pavlović

Dr. Ivan Radoja i v.d. predstojnika Zavoda za urologiju KBC-a Osijek dr. Oliver Pavlović

Foto: - / -

Nakon uspješne prošlogodišnje akcije "Počeši se s razlogom" studenti Medicinskog fakulteta u Osijeku nastavljaju akciju i ove godine. Cilj je skrenuti pozornost na bolesti koje češće pogađaju mušku populaciju, među kojima je i karcinom testisa.
Studeni je tradicionalno mjesec kada potičemo svjesnost o muškom zdravlju. Riječi "moustache" i "november" spojene su u riječ Movember kako je nazvana globalna akcija koja okuplja one koji su spremni prihvatiti izazov puštanja brkova u studenom kako bi upozorili na važnost borbe protiv raka prostate i testisa, ali i drugih bolesti primarno vezanih uz mušku populaciju.

Nakon uspješne prošlogodišnje akcije "Počeši se s razlogom" studenti Medicinskog fakulteta u Osijeku nastavljaju akciju i ove godine. Cilj je skrenuti pozornost na bolesti koje češće pogađaju mušku populaciju, među kojima je i karcinom testisa - izlječiv ako se otkrije na vrijeme.

Nažalost, predrasude i stid mogu imati kobne posljedice. U Hrvatskoj se svake godine evidentira oko 190 novootkrivenih slučajeva raka testisa koji se najčešće pojavljuje kod muškaraca između 18. i 35. godine života.

"Ako se bolest otkrije u ranoj fazi, izlječiva je u 95 posto slučajeva. Tu je i rak prostate, koji se također uspješno liječi u početnoj fazi, stoga je iznimno važno doći na pregled na vrijeme, ali i pustiti brkove u Movenberu!", rekao je dr. Oliver Pavlović, v.d. predstojnika Zavoda za urologiju KBC-a Osijek.

Koje će se sve akcije u sklopu Movembera održavati u Osijeku javio nam je Hrvoje Šimunović:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!