Hepatitis, niz bolesti koje napadaju jetru

28.07.2022.

07:07

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Hepatitis, ilustracija

Hepatitis, ilustracija

Foto: Banul Hosen / Shutterstock

Pandemija koronavirusa u drugi je plan potisnula borbu protiv mnogih drugih opasnih bolesti. Među njima je i hepatitis - što je zajednički naziv za niz bolesti koje napadaju jetru. Koliko je opasan te kako se liječi i prevenira u Studiju 4 HTV-a govorila je prof. dr. sc. Adriana Vince, pročelnica Odjela za virusni hepatitis Klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Različitim oblicima hepatitisa u svijetu su zaražene stotine milijuna ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija, prepoznajući prijetnju globalnom zdravlju, od 2010., 28. srpnja obilježava kao Svjetski dan hepatitisa. Brojnim preventivnim i edukativnim akcijama obilježava se i u našoj zemlji. 

Pet je glavnih vrsta hepatitisa

- Virusi uzrokuju pet glavnih vrsta hepatitisa, od A do E. Najrazvijeniji oblik hepatitisa u razvijenim zemljama je hepatitis B, nakon njega slijedi hepatitis C. Oni izazivaju kroničnu upalu jetre i zato se njima pridaje velika važnost u medicini, poručila je dr. Vince.

Dodala je da su u Hrvatskoj trendovi povoljni, prevalencija je manja od jedan posto. U svijetu ima 230 milijuna ljudi, koji imaju aktivnu B infekciju, te šezdesetak milijuna ljudi koji imaju hepatitis C.

Tatjana Reić, predsjednica Hrvatskog društva za bolesti jetre "Hepatos" naglasila je kako se udruga bavi najviše psiho-socijalnom pomoći oboljelih osoba. "Hepatos" je aktivan i na međunarodnoj sceni. 

Osobe s hepatitisom stigmatizirane

Oboljeli od hepatitisa su u Hrvatskoj su još uvijek pod stigmom, odnosno diskriminacijom. Reić je kazala kako takva situacija nije samo u Hrvatskoj, već je riječ o globalnom problemu.

Društvo još uvijek doživljava da zaražene osobe imaju problem s neprihvatljivim ponašanjem, ovisnošću i promiskuitetnim ponašanjem.

- Ako pacijent ima problem s cirozom, odmah se to izjednačuje s alkoholizmom, poručila je Reić.

Veliki broj osoba danas u Hrvatskoj ima hepatitis, a da su ga dobili preko krvi, odnosno transfuzijom, prije nego se krv za transfuziju počela testirati na hepatitis C.

Vrlo je važno da se hepatitis otkrije što ranije

"Hepatitis ne može čekati" službena je kampanja Svjetske zdravstvene organizacije.

- Virusni hepatitis C počeo se povećavati, stoga se mora osvještavati javnost, rekla je Reić.

Društvo "Hepatos" će, u suradnji s Klinikom za infektologiju KBC Split i NZJZ SDŽ, obilježiti Svjetski dan hepatitisa pružanjem usluga testiranja i pregleda jetre FibroScan uređajem u InfoHep Centru na adresi Fra Bone Razmilovića 11 u Splitu u vremenu 9 do 12 sati unaprijed predbilježenim korisnicima.

Pročelnica Odjela za virusni hepatitis Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" naglasila je kako je vrlo važno da se hepatitis otkrije što ranije, kako se ne bi dogodile određene komplikacije. 

Treba ići na preglede i raditi testove na jetrene probe. Ako su samo malo povišene vrijednosti, treba se testirati na virus hepatitisa

Prof. dr. sc. Adriana Vince

Najbolja prevencija je cijepljenje, ali i edukacija

Postoje dvije vrste hepatitisa - akutni i kronični. Osoba koja dobije žuticu, zaražena je akutnim hepatitisom. No, kronični hepatitis je puno opasniji, jer osoba ni ne zna da je zaražena, a organi joj počinju stradavati.

- Zato treba ići na preglede i raditi testove na jetrene probe. Ako su samo malo povišene vrijednosti, iznad normale, treba se testirati na virus hepatitisa, posebice B i C, poručila je Vince.

Vince je kazala kako je najbolja prevencija cijepljenje, ali i edukacija. Cjepivo, ako se primi u dječjoj dobi, štiti cijeli život.

Reić je dodala da se hepatitis B ne može potpuno izliječiti.

Vince je kazala kako se pojavio novi hepatitis, no u svijetu nema puno osoba koja je njime zaražena, najviše je djece. U Hrvatskoj je prijavljeno samo jedno dijete. 

O povećanom broju zaraženih koronavirusom

Prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. pročelnica Odjela za virusni hepatitis Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" osvrnula se i na povećan broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

Dodala je kako u Europi prevladava nova varijanta omikrona, te očekuje da će se ta situacija preliti i u Hrvatsku. Pozvala je građane na oprez. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Na svjetski dan hepatitisa Hrvatsko društvo za bolesti jetre HEPATOS u Splitu je organiziralo besplatno testiranje i pregled jetre Fibroscan uređajem kao dio nacionalne kampanje "Hepatitis ne može čekati". Akcija je provedena u suradnji s Klinikom za infektologiju KBC-a Split i županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!