Držićevi kišobrani

30.04.2021.

07:00

Autor: I.Brailo Drna/A.M/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Držićevi kišobrani

Držićevi kišobrani

Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV / HRT

Polaznici dječje likovne radionice u Domu Marina Držića u Dubrovniku stvorili su nov, jedinstven suvenir. Riječ je, kako su ih nazvali, o Držićevim kišobranima s dubrovačkim motivima, koje su mjesecima oslikavali, uz podršku mentora - akademskih slikara Ivana Peraka i Rajne Inić.

Dubrovački motivi na kišobranima, u čast najvećem hrvatskom komediografu, Marinu Držiću, plod su dječje mašte i kreativnosti koju su mladi Dubrovčani dobili priliku pokazati na radionici Doma Marina Držića za djecu stariju od 12 godina.

- Ponosni smo, ne samo što smo ih iznjedrili kao plod te likovne radionice, u kojoj su djeca usvojila ne samo tu likovnu tehniku, već su se upoznali i sa svojim gradom. To je na neki način i misija i vizija naše ustanove, istaknuo je Nikša Matić,ravnatelj Doma Marina Držića za Redionalni dnevnik HTV-a.

Ivan Perak, akademski slikar i voditelj radionice objasnio je da su radionice koncipirana tako da su djeca podijeljena u tri grupe.

- Svaka grupa je izabrala jedan motiv grada. U jednoj grupi radili smo dubrovačke krovove. Svako dijete je imalo svoj trokut, na kojem je radilo - jedan detalj tih dubrovačkih krovova, kazao je Perak.

Na ostalim kišobranima motivi su zidina te dubrovačkih prozora, vrata i rozeta, koje su nadareni mladi Dubrovčani pokazali na zanimljiv način.


- Kolegica Rajna i ja smo više tu kao podrša, ako neki detalj treba doradit, pa im sugerirat gdje bi još mogli nešto detaljnije napravit. Uglavnom djeca to rade sama, dodao je Perak.

Jedna je ovo u nizu dječjih kreativnih radionica u Domu Marina Držića, no, ovog puta njihovi radovi, zbog epidemiološke situacije, neće biti predstavljeni na izložbi, kao dosad. Kad se za to stvore uvjeti, imaju nešto drugačiju ideju.

- Ideja nam je da se ispred crkve svetoga Vlaha svih 28 učenika poredaju i da tvore slovo D. To će, naravno, simbolizirati naš grad Dubrovnik, odnosno Držića, kazao je Nikša Matić.

Dotad, kišobrani su dostupni u njihovoj suvenirnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!