08:42 / 17.09.2018.

Autor: E.L.S./HRT

'Duet za jednog' - o multiploj sklerozi kroz umjetničko djelovanje

-

-

Foto: - / -

"Duet za jednog"drama autora Toma Kempinskog inspirirana životom svjetski poznate čelistice Jacqueline Du Pre čija je karijera prerano prekinuta dijagnozom multiple skleroze.
Projekt 'Duet za jednog' je društveno odgovoran projekt kojim se javnost senzibilizira za oboljele od multiple skleroze, ali i drugi kroničnih bolesti, a uključuje predstavu istoimenog naslova, radionicu za osobni razvoj, produkciju dokumentarnog filma te organizaciju Otvorenog stola krajem godine.

U petak, 21. rujna u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" obilježit će se Nacionalni dan multiple skleroze (MS-a) RH pod pokroviteljstvom Grada Zagreba u organizaciji Točke na i, Ane Vilenice i Saveza društava multiple skleroze. Tim povodom održat će se humanitarno izvođenje predstave "Duet za jednog".

"Duet za jednog"drama autora Toma Kempinskog inspirirana životom svjetski poznate čelistice Jacqueline Du Pre čija je karijera prerano prekinuta dijagnozom multiple skleroze. Violinisticu  uvjerljivo glumi Ana Vilenica; terapeuta u pravoj mjeri emocionalne liječničke stabilnosti vješto utjelovljuje Tomislav Krstanović, a uloga glazbene izvedbe "gubitka zvukova" uživo je na pozornici pripala violinistici Dunji Delač.

Multipla skleroza (MS) je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne, tj. kralješničke moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine bolesnika se znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života.

U Hrvatskoj od ove bolesti boluje oko 6000 osoba, pri čemu njih 2107, prema podacima Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ima invaliditet zbog navedene bolesti.

Velik broj pitanja vezanih uz kvalitetu života oboljelih je do danas ostalo otvoreno. Unatoč povećanom napretku i cjelokupnom poboljšanju na području zdravstva, mnogi se oboljeli susreću s velikim nejednakostima u pogledu liječenja, njege i kvalitete života. Kako bi se borili protiv tih nejednakosti, potrebno je prikupiti informacije o čimbenicima koji su korijen problema.

Pravovremeno liječenje oboljelih osoba, odmah po uspostavi dijagnoze, od iznimne je važnosti. Iz tog se razloga multiplu sklerozu mora osvijestiti kao jedan od javnozdravstvenih prioriteta.

Više o predstavi i obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze ispričale su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska glumica Ana Vilenica i redateljica Iva Srnec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!