Imunizacijom se svakodnevno spašavaju tisuće života

25.04.2022.

07:11

Autor: Zdrav život/I.Z./HRT

Svjetski je tjedan imunizacije

Svjetski je tjedan imunizacije

Foto: Zdrav život / HRT

Posljednji tjedan u travnju rezerviran je za Svjetski tjedan imunizacije kojim se želi promovirati imunizacija u svrhu zaštite zdravlja svih generacija protiv različitih zaraznih bolesti. Ovogodišnji slogan upravo ide u tom duhu i glasi – dugovječnost za sve.

Na preporuku Svjetske zdravstvene organizacije se od 2012. godine posljednji tjedan u travnju obilježava kao Svjetski tjedan imunizacije. Prilika je to podsjetiti javnost da se imunizacijom svakodnevno spašavaju tisuće života te da je riječ o jednom od najvećih dostignuća u medicini općenito.

- Ja bih otišla još korak dalje i rekla da je to najuspješnija javnozdravstvena intervencija ikada osmišljena i koja je djelotvorna. Nastavno na uspjeh imunizacije eradicirana je, dakle potpuno iskorijenjena bolest velikih boginja od kojih je umiralo nekoliko stotina tisuća ljudi. Zahvaljujući uspjesima imunizacije eliminirane su bolesti, iz Europe, poput difterije, poput ospica. Također blizu smo eliminaciji polija, dakle dječje paralize, na svjetskoj razini. Europa je slobodna od polija već niz godina. Tako da doista možemo reći da danas svako živorođeno dijete, tamo gdje je dostupno cjepivo, može imati zagarantirati životni vijek, naglasila je voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti, NZJZ "Dr. Andrija Štampar" Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr.med.

Sva su ta cjepiva sadržana u redovnom programu cijepljenja. U Hrvatskoj je kalendar cijepljenja usklađen s najrazvijenijim zemljama Europe i svijeta, a prema socijalnoj komponenti još je i napredniji.

- Cijepljenje započinje, u rodilištu i traje praktički do kraja srednje škole. Potrebno je samo odazvati se na poziv svog pedijatra, na poziv liječnika školske medicine ili svog liječnika obiteljske medicine, vjerovati im da je cijepljenje doista najbolji način sprečavanja zaraznih bolesti, rekla je Kosanović Ličina. 

Nova znanja u medicini sa sobom donose i nove protokole rada, pa tako i u redovnom kalendaru cijepljenja. On se prilagođava suvremenim spoznajama i nadopunjuje novim cjepivima.

- Moram reći da je i cjepivo protiv rotavirusa i cjepivo protiv pneumokoka dio našeg programa cijepljenja, za sada za posebno osjetljive skupine. Tako da oni najugroženiji već i sada mogu biti cijepljeni i cijepljeni su protiv tih bolesti. Naravno ukoliko bude, dakle, mogućnosti da će biti i univerzalno uvedeni. Ali zadnje takvo uvedeno cjepivo, cjepivo kao univerzalno, je cjepivo upravo protiv pneumokoka, dodala je voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti, NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Posljednjih se godina, zbog dobro poznatih razloga, cijepljenje našlo pod povećalom javnosti i u središtu zanimanja šire zajednice. Često su se mogle čuti i nestručne te kontradiktorne informacije, što za prosječnog čovjeka može biti vrlo zbunjujuće.

- Vjerujte zdravstvenoj struci. Mi doista želimo da svi naši građani, sva naša djeca, dožive zdravu starost, a to je jedino moguće tako da se cijepe. Mnogi su zaboravili kako su njihove bake, djedi i preci umirali u mlađoj životnoj dobi od zaraznih bolesti. Danas protiv tih bolesti imamo cjepivo. Prema tome možemo živjeti normalno i zdravo, poručila je Kosanović Ličina.

Povijest nas uči, a stručnjaci potvrđuju, da ratne krize sa sobom vrlo često nose rizik od širenja različitih zaraznih bolesti. Stoga bismo trenutačna zbivanja na istoku Europe trebali promatrati i kroz tu prizmu te svakako biti na oprezu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!