Duljim spavanjem do skidanja kilograma

08.02.2022.

09:10

Autor: Hina/A.P.C.

"Terapijom spavanja" do manje tjelesne težine

"Terapijom spavanja" do manje tjelesne težine

Foto: - / Shutterstock

Dulje spavanje moglo bi postati jednostavan način za skidanje viška kilograma, pokazalo je novo istraživanje. Odspavate li noću sat ili dva dulje, mogli biste ukloniti oko 270 kalorija iz ciklusa dnevne prehrane, što odgovara polovini manje table čokolade, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu.

"Terapijom spavanja" tako bi se moglo izgubiti na težini i do 11,7 kg, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu.


Oni su, u sklopu svojih istraživanja željeli ustanoviti kakva je interakcija spavanja i pretilosti. Kliničko ispitivanje proveli su na 80 odraslih osoba.


Otkrili su da su mlade odrasle osobe prekomjerne tjelesne težine, koje su inače noću spavale manje od 6,5 sati, nakon savjetovanja s liječnicima uspjele u prosjeku tijekom noći produljiti san za sat i pol. Cilj je bio poboljšati navike i higijenu sna.


Rezultati studije, objavljeni u časopisu Jama Internal Medicine, pokazali su da je, zahvaljujući dodatnim satima noćnog spavanja kod većine ispitanika prosječan ukupni dnevni unos kalorija bio manji za 270, a kod nekih se radilo i o 500 kalorija manje.


Dr. Esra Tasali, iz Centra za higijenu sna Sveučilišta u Chicagu, rekla je da svrha studije nije bila baviti se gubitkom težine.


- U dvotjednom istraživanju uspjeli smo dokazati smanjenje kalorijskog unosa u organizam i negativnu energetsku bilancu - kalorijski je unos manji od sagorjelih kalorija, rekla je ta liječnica.


- Kad bi se zdrave navike spavanja dugoročno održale, s vremenom bi rezultirale klinički znatnim gubitkom težine. Mnogi ljudi pokušavaju pronaći idealan način da smanje unos kalorija u organizam, a cilj im je smršavjeti. Mi smo dokazali da duljim spavanjem pojedinci dugoročno uspijevaju izgubiti znatan višak kilograma, istaknula je dr. Tasali.U sklopu studije znanstvenici nisu ograničavali količinu hrane ispitanicimaUmjesto toga, ispitanici su spavali u svojim domovima, a njihov se san pratio uz pomoć posebnih uređaja. Dr. Tasali je rekla da su prakticirali uobičajen način života, bez ikakvih uputa o prehrani ili o tjelovježbi.


- Većina sličnih studija odvija se u laboratorijskim uvjetima i traje tek nekoliko dana, a prati se i količina konzumirane hrane. U ovoj smo studiji samo manipulirali spavanjem, a ispitanici su mogli jesti što god su poželjeli. Pritom nisu trebali zapisivati koju hranu konzumiraju. Kako bismo ustanovili koliko su kalorija ispitanici unijeli u organizam, koristili smo se klinički dokazanom metodom - pratili smo promjene u zalihama energije, pojasnila je dr. Tasali. 


Ograničeno korištenje mobitela za dobru higijenu sna 


Dr. Esra Tasali istaknula je i da je i ograničena upotreba mobilnih uređaja prije spavanja pomogla ljudima da više i kvalitetnije spavaju.


- Ustanovili smo da su, nakon samo jednog savjetovanja o spavanju i higijeni sna, sudionici istraživanja uspjeli promijeniti navike prije spavanja, što je bilo dovoljno da im se produlji vrijeme spavanja, dodala je.


- Jednostavno smo svakog od njih podučili dobroj higijeni sna i s njima razgovarali o onome što ih okružuje prije odlaska na počinak te smo im dali personalizirane savjete o promjenama koje bi trebali uvesti u stil života da bi im san bio kvalitetniji i dulji, zaključila je dr. Tasali. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!