15:43 / 09.05.2019.

Autor: Nives Kalebić/E.L.S./HRT

Edukacijska kuhinja na pulskoj tržnici

-

-

Foto: - / -

Zamisao je da se u novootvorenoj kuhinji Istranima i gostima predstavi autohtona hrana pripremljena od svježih lokalnih namirnicima karakterističnih za istarsko podneblje.
Na pulskoj je tržnici otvorena edukacijska kuhinja, dio europskog projekta Key Q+.  U njoj će se ubuduće održavati kulinarske i druge radionice, edukacije i gostovanja, a spravljat će se i razna jela, poput primerice hrane austrougarske kuhinje.

Jela od mesa boškarina, kupus i salata prva su spravljena u novoj gastronomsko edukacijskoj kuhinji. Pripremili su ih učenici rovinjske Srednje strukovne škole. To je za njih bilo vrlo važno iskustvo.

Zamisao je da se u novootvorenoj kuhinji Istranima i gostima predstavi autohtona hrana pripremljena od svježih lokalnih namirnicima karakterističnih za istarsko podneblje.

- Doći će kuhar, koristit će, ja se nadam, namirnice s pulske tržnice i računamo da će ovdje možda desetak ljudi moći prisustvovati i vidjeti kako se nešto priprema i naravno degustirati jela - otkriva Renato Perc, direktor Tržnice Pula.

Otvorenje edukacijske kuhinje glavni je dio europskog projekta vrijednog gotovo 900 tisuća eura. Nositelj mu je Agencija za ruralni razvoj Istre uz hrvatske i talijanske partnere.

Austrougarska hrana često će biti na meniju u gastronomsko - edukacijskoj kuhinji u kojoj će uskoro gostovati i poznati domaći i strani kuhari. Njihovu će hranu već ove sezone kušati brojni pulski turisti kao i onu pripremljenu u edukacijskim radionicama na Gortanovom brijegu kraj Pazina, koja je također dio ovoga europskog projekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!