Ekološka akcija čišćenja podmorja Eko Dubrovnik 2022.

22:25 / 21.05.2022.

Autor: Sanda Dičak/T.V./Dnevnik/HRT

Održana ekološka akcija čišćenja podmorja Eko Dubrovnik 2020

Održana ekološka akcija čišćenja podmorja Eko Dubrovnik 2020

Foto: Grgo Jelavic / Grgo Jelavic

Čisto more također je jedan od naših turističkih aduta. Ekološke akcije poput današnje u Dubrovniku nastavljaju osvještavati ljude da u njega ne bacaju što mu ne pripada. 

Nikad više ronilaca u ekološkoj akciji - u gradsku luku stigli su iz cijele Hrvatske. Ima ih i iz Bosne i Hercegovine, Crne gore, Makedonije.

- Ovo je baš bila prigoda da u porat uđe 130 ljudi. Na kraju smo imali i sreću da nema kruzera, nije veliki moving kroz porat pa nam je omogućeno da uđemo i u neke dijelove porta koji nikad nisu bili čišćeni, kaže Antun Perušina, Centar za ronjenje i vodene sportove ABYSS, organizator akcije.

Nije slučajno odabrana baš gradska luka. Južina i struje nose smeće čak iz Albanije i Crne gore, koje često završava upravo ovdje. Svašta se našlo u vrećama koje su vadili ronioci.

- Uglavnom ima svih vrsta otpada. Najviše što primjećujemo iz ugostiteljskih objekata, ima jako puno staklenih boca, ima jako puno bačenih konopaca s brodova, uglavnom onako kaotična situacija, otkriva Armando Suša, Ronilački klub Adriatic Zagreb.

I turisti pozdravljaju akciju jer i sami zapažaju problem u moru.

- Jadransko more vrlo je čisto, na površini izgleda tako, ali kad zaronite, vidite plastiku i smeće. Zapitate se zašto bi ljudi to sve uopće bacili u more, kaže Natalie, gošća iz Njemačke.

Neki od turista rado su se priključili akciji.

- Mislim da je to veoma važno jer pogledajte ovu ljepotu Jadranskog mora. Smatram da je za čovječanstvo posebno važno da čistimo more i tako ga očuvamo, poručio je Chris, gost iz Švicarske.

Ako su ovi ronioci svojom akcijom barem malo podignuli svijest o očuvanju našeg mora - vrijedilo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!