Ekološka akcija "Zelena čistka": Masovno bacanje zaštitnih maski u prirodu

18.09.2021.

16:51

Autor: HRT/Hina/B.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

U subotnjoj akciji "Zelena čistka" u Žrnovnici istočno od Splita prikupljeno je oko četiri tone raznog otpada u kojem veliki udio imaju zaštitne maske koje se koriste kao epidemiološka mjera zaštite od koronavirusa, izvijestili su organizatori akcije.

- Čistili smo rijeku Žrnovnicu i šetnicu uz nju te prometnicu između Žrnovnice i Korešnice i primijetili nevjerojatan broj maski koje su bačene u prirodu, rekao je Rade Popadić predsjednik udruge Žrvanj koja je organizator te tradicionalne ekološke akcije u Žrnovnici.

Po njegovim riječima, ove je godine u akciji sudjelovalo rekordnih 110 osoba, od kojih su više od polovice mladi i djeca. Kaže i kako je primjetno da zadnjih godina kod građana raste ekološka svijest te je u ovogodišnjoj akciji čišćenja rijeke Žrnovnice i njenog okoliša manje otpada nego ranijih godina.

Popadić ističe kako je današnjom ekološkom akcijom "Zelena čistka" odaslana poruka političarima da je Žrnovnica jedina preostala zelena oaza Splita te ju treba sačuvati za buduće naraštaje.

- Kad političari donose Generalni urbanistički plan (GUP) ne želimo da se prostor oko predivne rijeke Žrnovnice pretvori u beton, istaknuo je Popadić.

U današnjoj su ekološkoj akciji "Zelena čistka" sudjelovali, među ostalima, i župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban te splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Boban je istaknuo kako ta akcija širi svijest da smo dužni čuvati čistim i urednim prostor prirode kojim se krećemo.

- U održavanju okoliša, najbitnija je moja i vaš svijest. Tamo gdje se krećeš - to je tvoj dom. Vodi računa o svojem domu, poručio je Boban.

Puljak je pak istaknuo kako su u ekološkom smislu mladi ljudi osvješteniji od starijih.

- To je izvanredna vijest jer mi ćemo ovaj planet ostaviti vama mladima, a vi ćete mladi pomoći nama starijima da ono što smo loše napravili i onečistili, očistimo i ostavimo u boljem stanju nego što smo ga zatekli, rekao je Puljak.

Današnja ekološka akcija u Žrnovnici "Zelena čistka" organizirana je u sklopu World Cleanup Day.

Svjetski dan čišćenja je jedan od najvećih civilnih pokreta našeg vremena, koji ujedinjuje 180 država širom svijeta, a njegov cilj prelazi granice te religijske i kulturološke razlike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!