11:26 / 18.09.2019.

Autor: Maroje Vučićević/V.M./Hina/HRT

'Ekstravagantna tijela': 24-satni osmijeh Siniše Labrovića

-

-

Foto: - / -

Jedan od naših najpoznatijih konceptualnih umjetnika Siniša Labrović odlučio je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu osmjehivati se puna 24 sata. Nastup je dio festivala Ekstravagantna tijela, a postavlja brojna aktualna pitanja.
Jedan od naših najpoznatijih konceptualnih umjetnika Siniša Labrović odlučio je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu osmjehivati se puna 24 sata. Nastup je dio festivala Ekstravagantna tijela, a postavlja brojna aktualna pitanja.
Performans, među ostalim, tematizira odnos radnika i poslodavaca te sugerira mržnju kao prvi akt ljubavi. Osmijeh je u svim kulturama gesta prijateljstva i radosti. Ipak, u današnjem svijetu sve se češće pretvara u krinku iza koje se često kriju dvojbene ili sasvim komercijalne namjere, pa ne iznenađuje to što su reakcije prolaznika bile podijeljene.

Na festivalu će se Labrović predstaviti i radom 'Ljubav prema pljuvanju u zdjelu iz koje jedem', a riječ je o instalaciji sastavljenoj od zlatnog tanjura i spaljenog drveća.

Fokus na 'Ekstravagantu ljubav'

5. Festival 'Ekstravagantna tijela' službeno počinje danas u Tehničkom muzeju 'Nikola Tesla' u Zagrebu. Ta trijenalna manifestacija traje do 10. listopada u znaku 'Ekstravagantne ljubavi' i okupit će više od 30 međunarodnih umjetnika, istraživača i znanstvenika.

- Festival se bavi načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog. Gdje bi se u drugom kontekstu fizički izgled, ponašanje ili stil života mogao smatrati neispravnim ili neprihvatljivim ovdje se pretvara u 'ekstravagantno', bez negativnog predznaka, objasnile su kustosice Klara Petrović i Luja Šimunović.

Posjetitelji će se moći upoznati sa suvremenim umjetničkim praksama koje nisu često u prilici vidjeti na zagrebačkoj sceni - od umjetničkih radova koji kao polazište i medij koriste znanost biologije i kemije, do radova koji dobivaju život implementacijom umjetne inteligencije.

Pod koncepcijom Olge Majcen Linn i Sunčice Ostoić, festival 'Ekstravagantna tijela' održava se od 2007. svake tri godine, a organizira ga Kontejner - biro suvremene umjetničke prakse.

Fokus je na kompleksnosti ljubavi kao emotivne i seksualne kategorije na međi požude i prijateljstva. Centralni događaj tako je izložba 'Ekstravagantna ljubav' koja obuhvaća radove 23 međunarodna umjetnika iz 14 zemalja.

Kustoski tim izložbe čine norveški umjetnik i kustos specijaliziran za eksperimentalnu medijsku umjetnost i interaktivne instalacije Stahl Stenslie te kustosice Petrović i Šimunović.

Kako ističu, ekstravagantno u ljubavi predstavlja svaki odmak od uvriježenih očekivanja i razmišljanja o tome što smatramo prihvatljivim ili neprihvatljivim oblikom voljenja, dok cilj festivala nije davati konačne odgovore.

- Zanima nas što umjetnici, istraživači i publika imaju za reći o svakodnevnoj i naizgled jednostavnoj temi koju svi mogu razumjeti, koja je neupitno inherentni dio naših života, a koja sa sobom nosi toliki broj značenja, objasnile su kustosice.

Neke od tema kojima se umjetnici bave su odnos prema bolestima i robotici (Anna Dumitriu), odnosi zvučnih i vizualnih slika koristeći ljudske susrete i situacije (Shir Handelsman), pokret ekoseksa (Beth Stephens i Annie Sprinkle), kiborzi (Margherita Pevere) i biološka tehnologija kao umjetnost (Marta de Menezes).

Konferencija 'Razveži vezu'

Festival okuplja više od 30 međunarodnih umjetnika, istraživača i znanstvenika, a uz međunarodnu izložbu, festival prati program performansa, simpozija, razgovora s umjetnicima i filmskog programa koji umjetnicima, teoretičarima, znanstvenici i široj publici daju platformu za otvoreni dijalog.  

Tako će konferencija 'Razveži vezu' govoriti o redefiniranju normativnosti u ljubavi, odnosu između ljubavi i seksualnosti te ljubavi i politike, a u sklopu konferencije održat će se i okrugli stol na temu mononormativnosti u Hrvatskoj i poliamoričnih veza.

U programu je i devet performansa. Dan prije službenog otvorenja američki umjetnik Adam Zaretsky na tržnici Dolac izveo je performans kozmetičkog tretmana korištenjem lipofekcije, dok je Siniša Labrović na Trgu bana J. Jelačića izveo spomenuti performans 'Ljubav prema osmijehu'.

Festival se održava u HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla od 18. rujna do 10. listopada, a ulaz je besplatan. Radno vrijeme izložbe je radnim danom od 14 do 20 sati, a vikendom od 12 do 20 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!