Eljuga: Procijepljenost protiv HPV-a u Hrvatskoj na 30, a treba biti 80 posto

04.03.2022.

16:52

Autor: V.G./Hina/HRT

Cjepivo protiv HPV-a

Cjepivo protiv HPV-a

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U povodu Međunarodnog dana svjesnosti o HPV-u, predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga rekao je u petak da procijepljenost protiv tog virusa treba povećati na 80 posto da bi se smanjila pojavnost raka vrata maternice, a mi smo trenutno na samo 30 posto procijepljenosti.

Nacionalni plan ranog otkrivanja raka vrata maternice, čiji je uzročnik HPV, imao je za cilj smanjiti pojavnost raka vrata maternice za 60-70 posto, a smrtnost za 80 posto. Zato treba, uz pravovremene preglede, povećati procijepljenost u muškoj i ženskoj populaciji, rekao je Eljuga na webinaru za školske ravnatelje i razrednike.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole te, ovisno o dostupnosti, za sve druge osobe mlađe od 25 godina.

HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i druge vrste raka, kazala je Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice.

Zbog učinkovite i pristupačne prevencije te zbog dosega suvremene medicine nijedna žena ne bi trebala umrijeti od te vrste raka, upravo je rak vrata maternice jedan od naših javnozdravstvenih prioriteta, rečeno je.

Na webinaru su ravnateljima i razrednicima predstavljene inovacije u komunikaciji o HPV-u poput digitalnog newslettera, podcasta, video animacija, gamifikacije kroz kvizove, koji su dobar alat za škole, roditelje i učenike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!