08:50 / 20.08.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Europska kartica zdravstvenog osiguranja - sigurnost na putovanju

-

-

Foto: - / -

Europska kartica zdravstvenog osiguranja koristi se na području Europske unije i mogu je dobiti sve osobe koje imaju uredno utvrđen status u obveznom zdravstvenom osiguranju.
Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) je besplatna kartica koja nam u državama članicama EU omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje su s medicinskog gledišta nužne.

EKZO nije alternativa putnom osiguranju. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Stoga je preporučljivo uz EKZO imati i odgovarajuće putno osiguranje.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja koristi se na području Europske unije i mogu je dobiti sve osobe koje imaju uredno utvrđen status u obveznom zdravstvenom osiguranju.

EKZO pokriva troškove neodgodive zdravstvene zaštite, za koju liječnik zdravstvene ustanove kojoj se u inozemstvu javite kaže da se ne može odgoditi do planiranog povratka u Hrvatsku. Neodgodiva zdravstvena zaštita bit će i zdravstvena zaštita u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima ako cilj putovanja nije liječenje (na primjer, kontrola visokog tlaka), te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta, ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije porod.

Također, neodgodive zdravstvene usluge su npr. i dijaliza, terapija kisikom, tretmani za astmu, no radi korištenja tih usluga prethodno se morate dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju namjeravate otputovati.

Više o tome kako se koristi EKZO, što pokriva i što ne, objasnila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska mr. Renata Turčinov, rukovoditeljica Nacionalne kontaktne točke za prekograničnu zdravstvenu zaštitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!