Europska unija zabranila crne plombe - zašto?

10.11.2018.

11:43

Autor: E.L.S./I.B.Z/HRT

-

-

Foto: - / -

Novija istraživanja pokazuju da su i bijele plombe dijelom štetne. Uz to stoje od 200 do 300 kuna, a sustav obveznog zdravstvenog osiguranja ne pokriva sve troškove.
Crne plombe ili amalgamski ispuni više se ne smiju koristiti za stomatološko liječenje djece mlađe od 15 godina, trudnica i dojilja. Direktiva je to Europske unije koja je u svim članicama već stupila na snagu. Uz to što estetski nisu najbolje rješenje, crne plombe su i štetne jer je materijal toksičan.

Ali novija istraživanja pokazuju da su i bijele dijelom štetne. Uz to stoje od 200 do 300 kuna, a sustav obveznog zdravstvenog osiguranja ne pokriva sve troškove.

Da nije došao u stomatološku ordinaciju na pregled, Zdravko Mikulić ne bi ni znao da ima amalgamske plombe. Ima zdrave zube, redovito ide na kontrole, a ta dva zuba s amalgamskim ispunima odavno je popravio.

Na pregledu sam vidio da imam dvije plombe, koje sam ugrađivao prije 20-ak godina. Ja sam to bio i zaboravio, onde su se ipak držale, ali sad ipak vidim da je jedna bila ugrožena, a druga je dosta stabilna, kaže.

Sa zamjenom dobre plombe, iako je crna, neće se žuriti. I ne jer direktiva koja je na snazi ne zabranjuje crne plombe za sve građane.

Prema novim pravilima većina građana i dalje će moći ugrađivati crne plombe, naravno zabrana se odnosi na trudnice, djecu do 15 godina. Pravila se primjenjuju u Hrvatskoj i bez direktive tako da pretjerano ništa novo se neće dogoditi, kaže Biljana Borzan, zastupnica u europskom parlamentu.

Dakle, većini će se i dalje ugrađivati crne plombe. Tko hoće bijele, morat će platiti. Kada će se u Hrvatskoj za sve kategorije stanovništva zabraniti crne plombe, još se ne zna. Udruga pacijenata traži da se što prije sastane povjerenstvo i strategija donese i prije krajnjeg roka do srpnja 2019. Da smo direktivu dočekali spremni, pravila igre već bi bila definirana.

Sada imamo situaciju u kojoj besplatno možemo dobiti samo crne plombe, koje će se uskoro prestati ugrađivati. Iako plaćamo zdravstveno osiguranje, bijele ćemo dodatno platiti.

Tražimo ne samo da se zabrani uporaba crnih plombi u zubima već da se na račun osnovnog osiguranja omogući svim hrvatskim osiguranicima na teret HZZO bijele plombe na svim zubima, naglašava Udruga hrvatskih pacijenata.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje poručuju da su u pregovorima s Hrvatskom komorom dentalne medicine.

Udruga pacijenata zatražila je od ministra zdravstva Milana Kujundžića da pokaže javnosti usporedbu cijena materijala za crne i bijele plombe. Prema saznanjima Udruge, razlika u cijeni je zanemariva.

Jer svi oni koji su koncesionari njima je plaćeno osmosatno radno vrijeme, i oni su za vrijeme tog osmosatnog radnog vremena radili bijele plombe. iako je taj posao ugradnje u sklopu plaćenog radnog vremena oni su naplaćivali 220 kuna po plombi, otkriva Mario Drlje.

Struka poručuje da crne plombe treba mijenjati jedino ako su dotrajale. I ne zaboravite da za zdravlje zubi najviše možete učiniti ako ih redovito perete i kontrolirate. Do 2030. u svim europskim zemljama amalgam će biti zabranjen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!