14:48 / 09.10.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Z.A./HRT

Festival prava djece – mali festival za velike teme na 3. programu HTV-a

-

-

Foto: - / -

Ovaj festival trebao bi otvoriti mogućnosti, dati priliku ljudima da na nekakav drugačiji način uđu i počnu hrabro razgovarati o mentalnom zdravlju
U svakodnevnoj konverzaciji na pitanje „Kako si?“ automatski odgovaramo „Dobro“, a trebali bi stati na trenutak, sami sa sobom biti i pogledati gdje smo, što smo, što osjećamo, gdje smo u ovom trenutku koji je neobičan, nesvakidašnji – poručuje  doc.dr.sc. Ana Žnidarec Čučković, koja je povodom 12. Festivala prava djece čija je glavna tema gostovala u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

O temi mentalno zdravlje mnogi nevoljko razgovaraju, kaže, bježe od nje, a tema je svakodnevna, može se gledati iz različitih kuteva: zdravstvenih, psiholoških tjelesnih. Radi se, kaže, ne samo o izostanku nekih mentalnih bolesti nego o našoj dobrobiti.

- Ovaj festival trebao bi otvoriti mogućnosti, dati priliku ljudima da na nekakav drugačiji način uđu i počnu hrabro razgovarati o mentalnom zdravlju i svim njegovim temama, dodala je.

Savjetuje da o mentalnom zdravlju s djecom treba odmah početi razgovarati. Takvi razgovori su, kaže, mentalna higijena svakog čovjeka, i svaki problem ima rješenje, trebamo dobro promatrati i proučiti cijelu problematiku i vidjeti da ako ne možemo sami, često nemamo te kompetencije, da znamo kuda i gdje se obratiti i pitati za pomoć.

Mlade treba ohrabrivati da pričaju o mentalnom zdravlju

Mladi individualno reagiraju na pitanja o mentalnom zdravlju u anketi koju provodi udruga Mreža mladih – izjavila je Ivona Eterović, koja radi u udruzi. Dodaje da se mladi ipak  pomalo mijenjaju. U društvu je, kaže, prisutna stigma na temu mentalnog zdravlja, ali ljude treba i dalje ohrabrivati da pričaju o tome.

- Mladima postaje bitna tema, možda su od starijih generacija svjesniji o važnosti mentalnog zdravlja, ali i dalje nije u društvu pozitivno kad kažeš da si išao na savjetovanje ili na psihoterapiju - otkrila je.

Naglasila je da s anketom tek kreću, UNICEF je razvio platformu koja se kod nas zove ZABUM (Za budućnost mladih) i ovim putem žele potaći mlade da se uključe. Najčešće postavljaju pitanje kako im je bilo, kako su se osjećali tijekom pandemije i što bi im pomoglo kako bi im u budućnosti bilo lakše nositi se sa situacijama koje su im teške.

Mali festival koji govori o velikim temama

Najava festivala je bila danas preko Facebooka i Internet stranice, a službeno festival se otvara u petak 10. listopada na dan mentalnog zdravlja. Za razliku od prijašnjih godina 12. Festival prava djece dolazi na male ekrane. Nova situacija nosi i nešto vrlo zanimljivo.

Na 3. programu HRT-a prikazivat će se filmovi s festivala koji su prilagođeni djeci sa senzornim oštećenima. Želja im je, i kad su se prikazivali u kinima i sada na TV-u, biti dostupni svima kako bi uživati u onome što se može pogledati jer filmovi obrađuju baš te posebne teme na drugačije načine, nešto što se ne može vidjeti svakodnevno, rekla je Ana i dodala  da su sve te filmove stavili pod jedan naziv „Dobre vibracije“.

U program Festivala su uključili i škole koje obuhvaćaju veliki broj djece i isto tako zajedno kao i obitelj mogu puno napraviti po pitanju mentalnog zdravlja. Postoje još i dvije sekcije koje se zovu „Školski objektiv“ – filmovi koje su  snimala djece iz osnovnih škola  i „Mislim, dakle snimam“ – sekcija za srednjoškolce.

Mreža mladih povezuje 66 udruga u Hrvatskoj

Mreža mladih oko sebe okuplja udruge koje se bave mladima i udruge koje vode mladi. Ideja im je spojiti sve te udruge, potaknuti ih na međusobnu suradnju i poboljšati njihove interese. Trenutno povezuj 66 udruga, 7 ih se nedavno pridružilo. Zastupljeni su u cijeloj Hrvatskoj, a Ivoni je žao što je sve centralizirano u Zagrebu, te se nada da će se to kroz neko vrijeme promijeniti.

Promjenu kod djece najbolje vide roditelji i nastavnici

Ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje kako roditelj može prepoznati kod djeteta ima li određenih mentalnih problem. Ana naglašava da smo svi individue, rastemo i razvijamo se u okolnostima u kojima jesmo. Naše su male mikro okolnosti u obiteljima koje žive u zajednicama, a koje nose svoje male značajke koje nas oblikuju.

- Situacija koja se trenutno događa, pandemija i posljedice koje ona nosi, nove su okolnosti. Ali je to naša stvarnost, to je trenutno onako kako mi živimo. Kako prepoznati promjene kod djeteta? Bilo kakvo odstupanje od nekakvog klasičnog obrasca ponašanja, s napomenom, djeca su u razvojnim fazama i imaju odstupanja u samim tim razvojnim fazama, tako da se ne treba odmah brinuti, nego se treba propitkivati, osluškivati, zamjećivati. Nitko bolje to ne može primijetiti od roditelja, nastavnik, onih koji dosta vremena provode s djecom - rekla je Ana.

Naglasila je da smo različiti i imamo različite reakcije. Neke reakcije možda nisu uobičajene, no ne znače da su ekstremne i da odmah moramo tražiti stručnu pomoć. Ali zbog vlastite sigurnosti, mogućnosti razgovaranja tražimo pomoć stručnjaka. Postoji puno stručnjaka koji se bave ovakvim pitanjima, a ponekada i oni koji su nam najbliži, od kojih ne bi očekivali, otvore nam prozor.

Zabrinjavajući rezultati istraživanja Edukacijsko - rehabilitacijskog fakulteta

U sklopu projekta „Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj", proveden prije dvije godine na oko 10 000 djece i mladih u Hrvatskoj, pokazalo se da se više od četvrtine mladih tijekom zadnja dva tjedna od anketiranja osjećalo tužno i bezvoljno, a da ih je 14,5% barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o počinjenju samoubojstva.  Oko trećine ispitanih mladih izvještava o ozbiljnim simptomima anksioznosti, dok ih 20% izvještava da ima ozbiljne znakove depresije i stresa.

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja diljem zemlje održana je akcija u 12 i 5 za mentalno zdravlje. Dan mentalnog zdravlja obilježava se i u Rijeci, i to u sklopu projekta vrijednog više od 2 milijuna eura, a koordinira ga Milansko sveučilište u sedam partnerskih zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!