16:16 / 26.11.2018.

Autor: V.M./Hina

Film 'Demonstracija briljantnosti u 4 čina' osvojio Grand Prix u Poljskoj

-

-

Foto: - / -

Kratkometražni animirani film 'Demonstracija briljantnosti u 4 čina' Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova osvojio je Grand Prix u kategoriji međunarodnog animiranog filma na festivalu Etiuda & Anima.
Kratkometražni animirani film 'Demonstracija briljantnosti u 4 čina' Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova osvojio je Grand Prix u kategoriji međunarodnog animiranog filma na 25. Međunarodnom filmskom festivalu Etiuda & Anima.

Riječ je o prvom filmu tog autorskog tandema, nakon završenog studija animacije u estonskom Tallinnu, te prva međunarodna koprodukcija između hrvatskog studija Adriatic Animation i estonskog studija Eesti Joonisfilm, iza kojeg stoji proslavljeni animator Priit Pärn.

Film prikazuje ljude koji čekaju nekog posebnog - čovjeka u odijelu kojemu se dive u njegovom teatralnom, ali besmislenom ponašanju. Nakon što u svom 'nastupu' napravi jednu grešku svi ga napuštaju, ostaje sam i sreće ženu idealnu za njega.

Nastao je u produkciji zagrebačkog studija Adriatic Animation i Eesti Joonisfilm iz Tallinna u Estoniji, te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

U istoj kategoriji estonskog festivala natjecao se i kratkometražni animirani film 'Prošlost raste' autorice Dee Jagić, nastao u produkciji Zagreb filma.

Međunarodni filmski festival Etiuda & Anima, koji se ove godine održao od 20. do 25. studenoga, najstariji je filmski festival u Poljskoj, na kojemu se svake godine okupljaju animatori iz cijeloga svijeta.

'Demonstracija briljantnosti u 4 čina' nagrađen je i na nedavno završeno Međunarodnom festivalu animiranog filma u Montrealu, gdje je osvojio posebno priznanje u međunarodnom natjecanju.

Na istom festivalu, održanom od 21. do 25. studenog, prikazani su i 'Biciklisti' Veljka Popovića, film nastao u produkciji Hrvatske i Francuske te 'Chris the Swiss' Anje Kofmel, nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!