12:10 / 22.05.2019.

Autor: V.M./HRT

Film Gorana Devića nagrađen na 12. Beldocsu

Foto: HAVC

Foto: HAVC

Foto: - / -

Jednoglasnom odlukom žirija nagrada za najbolji kratkometražni film 12. Izdanja beogradskog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs dodijeljena je hrvatskom autoru Goranu Deviću za njegov film 'U ime Republike Hrvatske'.
Jednoglasnom odlukom žirija nagrada za najbolji kratkometražni film 12. Izdanja beogradskog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs dodijeljena je hrvatskom autoru Goranu Deviću za njegov film 'U ime Republike Hrvatske'.

Film prati Marka Franciškovića u pokušaju predstavljanja radikalnog političkog programa i pravosudno-psihijatrijskoj reperkusiji koja je uslijedila nakon tog političkog aktivizma,a prikazivanje na Beldocsu filmu je ujedno bila i međunarodna premijera, objavio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

- Riječ je o smjelom, sirovom, elegantno duhovitom, promišljeno strukturiranom, ali prije svega plemenitom autorskom pristupu u prikazu jednog odlučnog ali nepodesnog protagonista, i njegove borbe s kojom se neizbježno solidariziramo, stoji u obrazloženju žirija.

U povodu osvajanja nagrade Goran Dević je izjavio da je jako sretan i zadovoljan: Filmove radim primarno za nas koji živimo na ovim prostorima. Kad mi se dogodi da film bude prihvaćen i prepoznat u prostoru koji mi je bitan, sva muka kojom je film stvoren postaje nebitna. Velika hvala Beldocsu koji nam je dao priliku da prikažemo film, rekao je Dević.

Najboljim dokumentarnim filmom međunarodne konkurencije proglašen je 'A Lua Platz' Francuza Jérémyja Gravayata o rumunjskim obiteljima koje traže svoje mjesto pod suncem u predgrađu Pariza.

'Centar' Ivana Markovića slavio je, pak, u srpskom natjecateljskom programu - radi se o apstraktnom portretu Sava Centra čiji je opstanak, kao i mnogih drugih monumentalnih zgrada iz jugoslavenskog doba, doveden u pitanje.

Ovogodišnji 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs održao se od 8. do 15. svibnja u Beogradu, a bio je zatvoren dodjelom nagrada najboljim dokumentarnim ostvarenjima te premijernim prikazivanjem filma 'Električni orgazam za ljude budućnosti' srpske autorice Marije Vukić, prenosi HAVC.

Pogledajte najavu nagrađenog Devićeva filma:

U ime Republike Hrvatske / In the Name of the Republic of Croatia / Trailer from 15 Art on Vimeo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!