10:10 / 19.07.2021.

Autor: V.M./HRT

Filmaktiv nudi film i knjigu svima

OŠ Čabar, PŠ Plešice

OŠ Čabar, PŠ Plešice

Foto: "Film svima" / Filmaktiv

Udruga Filmaktiv od 2016. aktivno djeluje i u području inkluzivne audiovizualne kulture u stalnom partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te u projektnim partnerstvima s Dnevnimcentrom za rehabilitaciju Slava Raškaj Rijeka, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije, Udrugom Portić i Gradskom knjižnicom Rijeka.

Projekt „Film svima“, koji će u rujnu doživjeti svoje 6. izdanje, ove godine okuplja 140 djece — gluhe, nagluhe i čujuće djece diljem Primorsko-goranske županije te ih upoznava s osnovama medijske kulture, inkluzivne audiovizualne kulture te hrvatskog znakovnog jezika.


- Kroz projekt se prikazuju inkluzivni filmovi čija je prilagodba za gluhe i nagluhe osobe nastala u sklopu „Film svima“ te je dio Medijateke inkluzivnih filmova. Ove godine su osnovnoškolci iz OŠ Podmurvice, OŠ SE San Nicolo, OŠ Petar Zrinski Čabar — PŠ Plešce te OŠ Brajda gledali "Ježevu kuću" Eve Cvijanović, nastao u koprodukciji Bonobostudija iz Zagreba, napominju iz Filmaktiva.


Projektom će biti uključeno ukupno 5 odgojno-obrazovnih ustanova čiji će đaci biti educirani za razumijevanje inkluzivne audiovizualne kulture, ali će i sami kreirati svoje radove koji će potom biti prevedeni i prilagođeni za gluhe i nagluhe osobe kao i prikazani na online festivalu i na ediciji Film svima festivala u rujnu 2022.


- Uz navedene temeljno audiovizualne projekte, ove godine je pokrenut i projekt "Knjiga svima", financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske kroz javni poziv Programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike Ministarstva kulture i medija, kao nastavak projekata iz Film svima svemira, napominju iz Filmaktiva.  

Ekipa projekta "Knjiga svima"

Ekipa projekta "Knjiga svima"

Foto: Filmaktiv / Knjiga svima

Gradska knjižnica Rijeka, Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije, Udruga Portić i Filmaktiv kreirali su i provode projekt kroz koji se, naime, odabrani naslovi dječje književnosti prevode i prilagođavaju za slijepe te za gluhe i nagluhe u formi inkluzivne audiovizualne knjige. 


- Projekt će imati svoju završnicu u listopadu 2021. u Dječjoj kući Rijeka čime će biti obilježen Mjesec hrvatske knjige te Međunarodni dan bijelog štapa dok se provedbom projekta obilježava i Godina čitanja. Ponosni smo na inkluzivni tim koji raste svakim novim inkluzivnim projektom kao i na naš mali doprinos u stvaranju društva jednakih. Veselimo se razvoju novih projekata, novih divnih suradnji te novim inkluzivnim pričama, poručila je Maja Ogrizović, voditeljica inkluzivnih programa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!