13:04 / 10.11.2020.

Autor: Sanja Šegedin Miriovsky/Vijesti iz kulture/V.M./Euronews/HRT

Francuska: knjiga kao nužna životna namirnica?

-

-

Foto: - / -

Tijekom proljetnoga lockdowna knjižare su bile zatvorene, a jesenski val donio je nova zatvaranja. No francuski pisci, knjižari i nakladnici ujedinili su se u zahtjevu vladi da knjige dobiju status osnovnih namirnica.
Knjižni sektor u Francuskoj, prema mišljenju mnogih, ima najuređenije tržište knjiga na svijetu . Tijekom proljetnoga lockdowna knjižare su bile zatvorene, a jesenski val donio je nova zatvaranja. No francuski pisci, knjižari i nakladnici ujedinili su se u zahtjevu vladi da knjige dobiju status osnovnih namirnica.

Čitanje je jedna od temeljnih ljudskih aktivnosti, poručivali su u Francuskoj, zemlji koja godišnje objavljuje 70 tisuća novih naslova. Usporedbe radi, u Hrvatskoj se taj broj kreće oko 1500. Nažalost, pandemija je toliko smanjila promet da mnogim malim knjižarima ipak prijeti bankrot.

- Državna pomoć načelno postoji, dopušteno mi je da odgodim plaćanje socijalnih davanja, ali i dalje plaćam kredite, plaće zaposlenicima, dugove dobavljačima, ali državne nadoknade za to još čekam, kaže Jean-Edgar Casel, suvlasnik knjižare ‘La Griffe Noire’.

Francuski ministar malog i srednjeg poduzetništva Alain Griset svjestan je da je stanje teško: No, poduzeća i dalje posluju, jer je država na njihovoj strani. I kao što je predsjednik rekao u ožujku, nastavit ćemo pomagati koliko god dugo bude trebalo, poručio je Griset.

U jesenskom lockdownu knjiga nije ubrojena u nužne životne potrepštine pa su knjižare ponovno zatvorene i zato ovih dana poručuju: ’Ne gluposti, da - otvorenju knjižara’.

- Supermarketi su ostali otvoreni, gdje mnogo ljudi kupuje, razumljivo, trebaju jesti, ali prodaju i ostale za život možda ne tako nužne artikle poput knjiga. A lokalne trgovine su zatvorene. Razumijem zdravstvene razloge, ali da su se svi držali mjera kao ja, možda pandemija ne bi bila ovakva, upozorava Jean-Edgar Casel.

Mnogi su se u preživljavanju okrenuli internetskoj prodaji. Više od 3 tisuće francuskih knjižara okrenulo se i takozvanoj ‘klikni i pokupi’ varijanti.

- To je sad već uobičajena praksa. Činimo to sa svim mjerama predostrožnosti i na te smo se, isprva zastrašujuće, barijere već naviknuli, napominje Maja Flandin iz knjižare ‘Vivement Dimanche’.

Marc El Khadem iz knjižara ‘Tropismes’ uočavamo tendenciju da čitatelji sve više posežu za publicistikom: Čak više nego za lakšom literaturom, stoga mislim da je u ovo vrijeme uloga knjižara od velike važnosti, smatra El Khadem.

No, budući da je od 30. listopada imao samo stotinjak narudžbi, Jean-Edgar Casel ne vjeruje da će u ovoj krizi još dugo izdržati, a knjiga je, slažu se svi, u ovo vrijeme jedini sigurni komadić raja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!