08:54 / 03.12.2019.

Autor: HRT

Francuski liječnik liječi pacijente i u 98.

cocoparisienne/Pixabay/ilustracija

cocoparisienne/Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Pošto nema zdravstvenih problema, čak ne nosi niti naočale tijekom pregleda, Chenay nije vidio ništa privlačno u umirovljenju.
Kada je francuski liječnik Christian Chenay primio prvog pacijenta 1951., penicilin je bio najmoderniji lijek. Sada mu je 98 i još uvijek dva dana u tjednu u svojoj ambulanti prima pacijente, među kojima su neki koje liječi već desetljećima.

Pošto nema zdravstvenih problema, čak ne nosi niti naočale tijekom pregleda, Chenay nije vidio ništa privlačno u umirovljenju.

- Ako ste preko 60, već vas svrstavaju u starce. Jedan dan vam daju karte, drugi dan tombolu, treći sudoku.. I začas postanete potpuni idiot. Bolje mi je kao liječniku - kaže. U radnom danu primi 20 pacijenata.

Prije nego što se počeo baviti obiteljskom medicinom, Chenay je specijalizirao radiologiju, a prije studija radio je kao zavarivač. Njegova ambulanta tehnološki ne izgleda kao iz 21. stoljeća, ima faks, ali ne i računalo.

Naglašava kako je novost u njegovoj sedam stoljeća dugoj praksi pojava pacijenata koji se sami dijagnosticiraju preko interneta i onda mu dođu po lijekove.

Prosječna dob umirovljenja francuskih liječnika je 67 godina. I Chenayjev sin, koji je također liječnik, već je odustao od posla i umirovio se, ali on to ne namjerava.

Ako cijeli dan sjedite i gledate televiziju, brzo zatupite i glava vam ne traje dugo - kaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!