Gdje je Bog u doba koronavirusa?

08.07.2021.

10:14

Autor: Vesna Zovko/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Gdje je Bog u doba koronavirusa?

Gdje je Bog u doba koronavirusa?

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Pandemija je iz temelja promijenila cijeli svijet. Otvorila mnoga pitanja, među ostalim - "gdje je Bog u doba koronavirusa?" Na to pitanje pokušava odgovoriti poznati oxfordski profesor matematike, uz to i kršćanski apologet, John C. Lennox, u knjizi "Gdje je Bog u doba koronavirusa?".

"Ako je život nastao slučajno, iz kaosa svemira, onda je to kao da uragan pohara odlagalište autootpada pa od onamo odbačenih dijelova sastavi novi Mercedes. Vjerojatnost je otprilike jednaka," - tu slikovitu misao o Bogu kao Stvoritelju, poznati britanski matematičar i autor brojnih radova o odnosu vjere i znanosti John C. Lennox iznio je za svoga gostovanja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu prije nekoliko godina.


Najnoviju knjigu „Gdje je Bog u doba koronavirusa?" napisao je u samo nekoliko dana, u izolaciji, na početku pandemije koja je promijenila cijeli svijet na dosad neviđen način. Patnja, bol, smrt, skučeni prostor slobode, egzistencijalna, društvena, obiteljska stradanja, izolacija, samoizolacija - nova je svakodnevica koja se s vijesti prelijeva u stvarnost i iz stvarnosti u vijesti…


Knjigu je prelistala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Autor podsjeća na narav virusa, na njihovu ulogu u funkcioniranju ekosustava, iznenađujući broj dobrih virusa prema jedan posto onih koji su štetni za svoga domaćina. No nije li Bog mogao stvoriti svijet bez virusnih patogena?


- To nas dovodi do cijelog niza sličnih pitanja, piše Lennox. Nije li Bog mogao stvoriti elektricitet koji nije opasan ili vatru koja neće opeći?... Nije li Bog mogao načiniti stvorenja koja nikad ne čine ništa pogrešno?

"Gdje je Bog u doba koronavirusa?"

"Gdje je Bog u doba koronavirusa?"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Mogao je napučiti svijet robotima koji jednostavno automatski slijede svoje ugrađene programe. No to bi bio svijet bez nas, ljudskih bića. Tu se vraćamo na jedan od najvećih darova koje nam je Bog dao, a to je slobodna volja.


- Pazite se onoga tko bol uzrokovanu prirodnim zlom tumači kao božansku kaznu. Ovakve tragedije mogu biti Božji megafon, poziv na buđenje - kaže Lennox.


Koronavirus je dobio naziv po tome što nalikuje na krunu. Kruna je simbol moći i autoriteta - a ovaj virus ima golemu moć nad nama ljudima. Sili nas da razmišljamo o svojoj ranjivosti… No možemo naći nadu u drugoj koroni: trnovoj kruni koju su tijekom suđenja Isusu stavili na glavu prije nego što su ga pogubili…


Na pitanje kako bi kršćani trebali odgovoriti na pandemiju Lennox odgovara: Postupati prema liječničkim uputama, zadržati pravu perspektivu, ljubiti bližnjega, misliti na vječnost… S Bogom je drukčije, zaključuje Lennox.


Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!