Genijalna pergola na Olibu

13.08.2020.

12:25

Autor: Ana Marušić/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Pergola je prototip. Planira ih se napraviti još dvanaest za prvi robinzonski kamp.
Olib je jedan od udaljenijih otoka zadarskog arhipelaga na kojem živi samo stotinjak ljudi, uglavnom starije dobi. No nekoliko entuzijasta je osmislilo zanimljiv projekt koji su do sada testirali samo prijatelji i znanci.

Autori Genijalne pergole zaključili su da je vrijeme da svoju inovaciju testiraju na tržištu.

- Sada imamo pergolu i želimo vidjeti koliko ona otprilike vrijedi. Pozovemo ljude da ju dođu koristiti dva do sedam dana i da nam ostave onoliko novca koliko misle da vrijedi. Na temelju toga ćemo mi vidjeti kroz godinu dana kolika je prosječna vrijednost u nekom periodu godine, rekao je Denis Kleva.

Informacija je to koja će biti zanimljiva svakomu tko želi imati i u turističke svrhe nuditi ovakvu nastambu, opremljenu za sve popularniji robinzonski turizam.

- Od sunca proizvodi struju za napajanje čega god nam treba, od mora napravimo kristaliziranu dobru vibru, odnosno morsku sol, a od morske trave napravimo jastuke, dodao je Kleva.

Kišnica se s krova skuplja u spremnik, pa se njome koriste za tuširanje, a na krovu su i oluci sa zemljom za začinsko bilje, po želji vlasnika. Do sad su je isprobali samo prijatelji i znanci.

Pergola je prototip. Planira ih se napraviti još dvanaest za prvi robinzonski kamp. Novac za prvu kućicu stigao je zahvaljujući natječaju Ministarstva regionalnog razvoja, a tako su prije nekoliko godina počeli proizvoditi i jastuke punjene morskom travom. Katkad je život na otoku savršen poticaj mašti onih koji na njemu, unatoč svemu, žele ostati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!