Gianduja, jedna od najvećih čokoladnih klasika, dolazi iz Rovinja

08.12.2022.

07:01

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT

Gianduja, jedna od najvećih čokoladnih klasika, dolazi iz Rovinja

Gianduja, jedna od najvećih čokoladnih klasika, dolazi iz Rovinja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Gianduja - jedna od najvećih čokoladnih klasika, koja se diljem svijeta proslavila kao namaz, svoje podrijetlo ima u Rovinju. O tome svjedoče povijesni zapisi, a na temelju njih grad Rovinj je osmislio jedinstveni suvenir. 

Praline i čokoladice u kojima je glavni sastojak gianduja. A ona svoje podrijetlo vuče iz Rovinja. Osmislio ju je Antonio Bazzarini. Kako je uobičajeno, i to se veliko otkriće dogodilo pomalo slučajno.

- Tada, u nestašici kakaa, tragao je za nekom njegovom zamjenom. Antonio se sjetio pomiješati pšenicu, šećer i ono čega je u tom vrijeme ovdje bilo u izobilju, a to je badem, te je dodao malo kakaa u cijelu smjesu i dobio zamjenu za čokoladu, rekla je Barbara Lipovščak, prezenterica čokolade, Opatija.

Svoje je otkriće patentirao i objavio 1813. u knjižici nazvanoj Nacionalna strategija zamjene za čokoladu.

- Ovo je prvi trag u povijesti gdje se orašasti plod miješa s kakaom. Kasnije imamo sada puno poznatije varijante i to je postalo svjetski poznato, dodala je Lipovščak.

Na temelju tog zapisa tvrtka iz Opatije napravila je praline i čokoladu, a poznati pulski chef osmislio zdravu inačicu sladoleda.

- U ovom slučaju smo napravili laktoza free, nismo koristili ni vrhnje, ni jaja, a i gluten free je jer nema pšenice, nismo stavili ni to, objasnio je Deniz Zembo, chef iz Pule.

Rovinj je ove delicije objeručke prihvatio i odlučio ih brendirati kao novi suvenir.

- Zvijezda je rođena. Sada će se misliti o organizaciji, posebno organizaciji proizvodnje, o plasmanu o cijelom jednom djelu marketinških aktivnosti koje će trebati poduzeti, rekao je Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja.

Već su pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo zaštitili pečat i ime. A praline i čokolade upakirane u posebno dizajnirane kutije planiraju prodavati u ekskluzivnim trgovinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!