09:41 / 05.03.2018.

Autor: K.D./HRT

Glazba kao lijek, ne samo za mozak

-

-

Foto: - / -

U ponedjeljak, 12. ožujka počinje 17. Tjedan mozga. Kampanja je to u svijetu poznata kao Brain Awareness Week. Gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska najavili su dio dvodnevne konferencije "Kulturom zdravlja do zdravlja mozga" o terapiji glazbom i njezinu utjecaju na zdravlje.
U ponedjeljak, 12. ožujka počinje 17. Tjedan mozga. Kampanja je to u svijetu poznata kao Brain Awareness Week. Gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska najavili su dio dvodnevne konferencije "Kulturom zdravlja do zdravlja mozga" o terapiji glazbom i njezinu utjecaju na zdravlje. Organiziraju i jedisntvenu „Zagrebačku stazu zdravlja" - virtualnu utrku maratona.

Zanimanje svjetske javnosti za nove spoznaje o mozgu i bolestima mozga nadmašuje i najoptimističnija očekivanja znanstvenika-istraživača mozga. Tako je 21. stoljeće proglašeno Stoljećem uma. Organizacijom 17. Tjedna mozga (12. do 18. pžujka), Hrvatsko društvo za neuroznanost i Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ispunjavaju svoju misiju u našoj sredini.

Dodatan izazov je predstavljanje novih područja neuroznanosti i istraživanja mozga: politička neuroznanost, neuroznanost donošenja odluka, neuromarketing itd. Sva navedena pitanja postavljaju se i u ovogodišnjem Tjednu mozga, za koji su odabrane nove zanimljive teme – Mozak i umjetna inteligencija, te Mozak – glad za kisikom i glukozom. Pokušat će obraditi teme interdisciplinarno i integrirano, od molekularne do sistemske razine, od organizacije mozga do socijalnih interakcija. Projekti upoznavanja javnosti obuhvaćaju sve uzraste i razine školske spreme, od rane školske dobi do sveučilišta.

Kako glazba liječi?
Da se izrazimo jezikom glazbe . glazba se zauzima za „dobro ugođenog" čovjeka. piano medicine® je (u vremenima poput ovih) akustično wellness utočište. piano medicine® je klavirska glazba komponirana prema znanstvenim spoznajama, koja vodi u posebno duboko opuštanje tijela i duha, a dokazano harmonizira krvni tlak, ritam disanja i pulsnu frekvenciju, te ojačava imunitet i opušta tijelo i dušu. Svojom zvučnom apotekom, Josip Meixner je stvorio glazbu koja dokazano smiruje, priziva blagotvoran san, te se već često koristi u sklopu terapijske podrške.

Ta glazba slušatelju prenosi toplinu, sigurnost, mir i harmoniju. Disanje čini smirenijim i dubljim, opušta napete mišiće te normalizira ubrzan rad srca.Već nakon nekoliko minuta slušanja harmonične glazbe dokazano je znatno smanjenje količine kortizola u krvi. Sve kompozicije u piano medicine® odsvirane su u pianissimu.  Stoga ne izazivaju uzbuđenje, već imaju „ohlađujući" učinak, koji postižu svojom mirnoćom.

Meixner je osmislio i svoj ALTHEDA-Koncert. Učinite i vi dobro svojem zdravlju i dopustite djelotvornoj glazbi da pozitivno utječe na vas. Ne u stojećem ili sjedećem položaju - ipak se želite opustiti. U predstaviti knjigu „Glazba kao lijek“, uz koju se dobije i nosač zvuka. Gosstujući u Dobrom jutru, pijanist i muzikoterapeut Josip Meixner te psihijatar prof. dr. sc. Veljko Đprđević upoznali su gledatelje s konferencijom wellness terapijom glazbom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!